Μπορεί ο τουρισμός φέτος να βρίσκεται σε κρίση λόγω κορωνοϊού, όμως η αγορά παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα γνωρίζει άνθηση σύμφωνα με ρεπορτάζ της Handelsblatt.
Εκτός από τα νησιά ζήτηση έχει και η Αττική, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα της η δημοσιογράφος της Deutschen Welle Ειρήνη Αναστασοπούλου.
Μπορεί τα έσοδα από τον τουρισμό να είναι φέτος πολύ μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, αλλά η αγορά παραθεριστικών κατοικιών αναδεικνύεται ως ένας άκρως επικερδής οικονομικός τομέας με μεγάλη ζήτηση, γράφει η Deutschen Welle.
Αυτό είναι το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handeslblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο άρθρο του.
Ως παράδειγμα φέρνει τις πολυτελέστατες βίλες του Κόστα Ναβαρίνο, Navarino Residences. Οι τιμές ανά κατοικία ξεκινούν από 2,8 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν το οίκημα 350 τμ. συν μεγάλο οικόπεδο.
Ζήτηση για ακίνητα στην αθηναϊκή Ριβιέρα
«Γνώστες της αγοράς υποθέτουν ότι αυτό έχει σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού» σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος, ο οποίος μεταφέρει την άποψη του Γιώργου Πέτρα, επικεφαλής στην Ελλάδα του κτηματομεσιτικού γραφείου Engel & Völkers.
«Οι πελάτες μας ψάχνουν ασφάλεια και σιγουριά, πολλοί τουρίστες που πήγαιναν σε πολυτελή ξενοδοχεία, φλερτάρουν με δικό τους παραθεριστικό σπίτι» λέει ο κ. Πέτρας, που το αποδίδει στο ότι η Ελλάδα, σε αναλογία πληθυσμού, έχει τα λιγότερα κρούσματα και τους λιγότερους θανάτους από όλες τις χώρες της Μεσογείου.
«Από τότε που η Ελλάδα άφησε πίσω της τη δημοσιονομική κρίση και τη δεκαετή ύφεση, η αγορά ακινήτων ανθίζει» συνεχίζει στο άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος.
«Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδος ξένοι αγοραστές ακινήτων έφεραν πέρυσι στη χώρα 1,45 δις ευρώ, σε σχέση με το 2016 το ποσό δεκαπλασιάστηκε.
Φέτος η άνοδος συνεχίστηκε, αν και η πανδημία προκάλεσε προσωρινά ανασφάλεια τις πρώτες δύο εβδομάδες της πανδημίας, αλλά όπως δηλώνει ο Γιώργος Πέτρας, η ζήτηση τον Ιούνιο ήταν μέχρι τώρα 23% πάνω από το περσινό επίπεδο, ο αριθμός των Γερμανών ενδιαφερομένων αυξήθηκε κατά 50%».
Ο Γερμανός αρθρογράφος μεταφέρει υπολογισμούς της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδας, σύμφωνα με τους οποίους, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 7.9% σε σχέση με πέρυσι.
«Αλλά παρά τις τελευταίες αυξήσεις των τιμών, γενικά το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι χαμηλό σε σχέση με άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο. Αυτό καθιστά ενδιαφέρουσες τις επενδύσεις σε ελληνικά παραθεριστικά ακίνητα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Algean Property πέρυσι στη Μύκονο τα ακίνητα απέφεραν σε επενδυτές μεικτές αποδόσεις ύψους 8,2%, στη Σαντορίνη ο μέσος όρος ήταν στο 6,3%.
Τέτοιες αποδόσεις φέτος είναι αδιανόητες λόγω κορωνοϊού, αλλά η τάση μακροπρόθεσμα δεν θα επηρεαστεί. Εκτός από νησιά με καλή υποδομή, ζήτηση καταγράφεται και για τη λεγόμενη αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου κτίζονται πολυτελή διαμερίσματα κυρίως για ξένους, που βρίσκουν την περιοχή κατάλληλη λόγω της εγγύτητας της με το κέντρο της πρωτεύουσας» καταλήγει η εφημερίδα.
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση
Και μιας και ο λόγος για τον κορωνοϊό, η εφημερίδα Welt επιχειρεί σήμερα ένα αναλυτικό check up σε 9 τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ αυτών η Τουρκία και η Ελλάδα.
Για την Ελλάδα η αρθρογράφος επισημαίνει ότι ξεπέρασε την πανδημία με τρόπο «εκπληκτικά καλό», αποδίδοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση που «ενήργησε νωρίς, έλαβε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση και επέλεξε διάφανη επικοινωνιακή πολιτική, και για όλα αυτά επαινέθηκε πολύ».
Στο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα περιγράφει αναλυτικά τα μέτρα προστασίας των τουριστών που έχει λάβει η χώρα και τις ελπίδες να απορροφήσει ένα τμήμα τουριστών που θα πήγαινε στην Τουρκία, εάν δεν υπήρχε η γερμανική τουριστική προειδοποίηση. «Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι τουρίστες είναι ότι η Ελλάδα δύο φορές έχει ξεπεράσει το όριο των 50 κρουσμάτων την ημέρα.
Παρά τον αριθμό αυτό, σε σχέση με άλλες χώρες τα νούμερα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά. Στη Γερμανία το αντίστοιχο νούμερο είναι από 300 μέχρι 500 κρούσματα την ημέρα».
Για την Τουρκία η αρθρογράφος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ίσως η γερμανική κυβέρνηση να μην εμπιστεύεται τα νούμερα που δίνει η τουρκική κυβέρνηση. Γι αυτό και με την ταξιδιωτική προειδοποίηση την κατατάσσει ως τουριστικά επικίνδυνη περιοχή.
Έκδηλη είναι η απογοήτευση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την γερμανική ταξιδιωτική προειδοποίηση, που αποτρέπει Γερμανούς να μην κάνουν διακοπές στη χώρα του μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου μιλώντας μεταξύ άλλων και γι αυτό το θέμα στη Süddeutsche Zeitung αναφέρει μάλιστα ότι είναι άδικη και δεν βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και ότι η τουριστική βιομηχανία έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα στο αεροδρόμιο, στις μεταφορές, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και σε άλλες περιοχές, για να αισθάνονται οι τουρίστες ασφαλείς.
«Η Τουρκία τα κατάφερε στην πανδημία καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες» υπογραμμίζει, «το σύστημα υγείας μας, όπως και το γερμανικό, είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, κάτι που αποδείχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φτάνει στο σημείο να υπαινίσσεται πολιτικούς λόγους γι αυτήν την τουριστική προειδοποίηση, όταν ο Γερμανός αρθρογράφος του θέτει σχετική ερώτηση. «Πρέπει να ρωτήσετε τον Χάικο Μάας, αντικειμενικά δεν βρίσκω νομιμοποίηση. Τιμωρούμαστε, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι Γερμανοί πολίτες, όχι μόνο οι τουρίστες. Στον τουρκικό τουριστικό κλάδο υπάρχουν πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες, το αεροδρόμιο της Αττάλειας διαχειρίζεται η Fraport. Όλο αυτό προκαλεί απογοήτευση, αλλά θα ξεπεράσουμε την κρίση μαζί».
ΠΗΓΗ: dw