ependiseisΑποστολή με πενήντα Έλληνες επιχειρηματίες, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημ.Κούρκουλα, αναχωρεί σήμερα Τετάρτη για το Αζερμπαϊτζάν, κάνοντας ένα ακόμη βήμα εξωστρέφειας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων και η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχοντας κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές, συμμετέχει στην αποστολή με στόχο την αύξηση των εξαγωγών, τη συμμετοχή σε τεχνικά έργα (κατασκευαστικές) την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας.

Ως προς τη δυναμική της ανάπτυξης του τουρισμού, είναι ενδεικτικό ότι από τον Μάιο η αεροπορική εταιρία Aegean δρομολογεί απ’ ευθείας πτήσεις Αθήνα – Μπακού, δύο φορές την εβδομάδα και με προοπτική να συνεχιστούν τα δρομολόγια και μετά το καλοκαίρι.

«Υπάρχει δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί στον κατασκευαστικό τομέα, τα δομικά υλικά, τα φαρμακευτικά, τη μόδα, τις εταιρίες συμβούλων, τον τουρισμό, τις εταιρίες φορολογικών υπηρεσιών(λογιστικές)», τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Στο πλαίσιο των διμερών πολιτικών επαφών, ο κ. Κούρκουλας, που θα συνοδεύεται από το ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλο, θα γίνει δεκτός από τον Αζέρο υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας, τον υφυπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο πεδίο του ενεργειακού ενδιαφέροντος, είναι πιθανό να συζητηθεί η υποψηφιότητα του σχεδίου αγωγού φυσικού αερίου TAP, για τον οποίο η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα διακρατική συμφωνία με την Αλβανία και την Ιταλία, ενώ η απόφαση για την υλοποίησή του αναμένεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Αύριο, Τετάρτη βράδυ, αρχίζουν οι εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν,το οποίο θα συνεχιστεί και την Πέμπτη με την παρουσίαση των “προφίλ” των εταιριών και τις απ’ ευθείας επαφές των επιχειρηματιών, ενώ το βράδυ θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του φόρουμ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνοαζέρικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο συνδιοργανώνει την αποστολή με το υπουργείο Εξωτερικών, έχουν ζητήσει να μετάσχουν στην αποστολή από ελληνικής πλευράς, οι εταιρίες Alumil, Biltec, Brass Form, Diamonds, Egnatia Group, Hellenic Cables, Lyhnia, Muehlan, Protasis, Totalserve Management, Viohalco, Mek, GP Constructions, Kathy Hendels, Nomos Travel, Sina Sila Spirit, Galenica, Acci, Aegean Airlines, Chris Oil, Costa Navarino, C-Tip Oil & Gas, Depa, Edica, Era Developoment Interfos, Medispes, Newsphone, Optima Shipbrokers, Osmo, Protypi Economici, Eltex, Aloe, Stirixis, Viocar, Collagen power, J&P Avax.

kerdos