της Όλγας Κεφαλογιάννη,
Υπουργού Τουρισμού
Το 2023 αποτέλεσε έτος-αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα που άγγιξαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ και πρωτοφανή αύξηση σε αφίξεις επισκεπτών.
Το 2024 ο ελληνικός τουρισμός, όχι μόνο διατήρησε τη δυναμική του αλλά την ενίσχυσε περαιτέρω, σημειώνοντας ιστορικά υψηλές επιδόσεις, τόσο το πρώτο πεντάμηνο του έτους, όσο και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Πλέον, το 2024 αναμένεται να κλείσει ως το νέο έτος-αναφοράς με ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό
Το 2025, συνεχίζουμε με στρατηγική και πρωτοβουλίες για την μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Ξεκάθαρος στόχος μας είναι η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού συνεχίζει να προάγει την ποιοτική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, θέτοντας στο επίκεντρο την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών, τη διατήρηση του φυσικού πλούτου και την αναβάθμιση των εμπειριών των επισκεπτών.
Ο εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, έχει καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού. Μέσα από δυναμικές καμπάνιες διαφήμισης και συνδιαφήμισης και άλλες στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας, ενισχύει έμπρακτα και αποτελεσματικά την αναγνωρισιμότητα και προβολή της χώρας.
Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής μας, είναι εξαιρετικά σημαντική η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω των οποίων χρηματοδοτούμε επενδύσεις που στηρίζουν την προσβασιμότητα, την εξέλιξη και αναβάθμιση υποδομών που υποστηρίζουν ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο ορεινός και χειμερινός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.
Αρωγός στην προσπάθειά μας είναι η τεχνολογία καθώς μας παρέχει χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία. Το επίσημο τουριστικό portal της Ελλάδας «visitgreece.gr», επανασχεδιάζεται με σύγχρονες επικοινωνιακές προδιαγραφές, αναπτύσσονται ψηφιακές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως το mAIGreece και έχουν δρομολογηθεί οι ψηφιακές πλατφόρμες προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού (ορεινού τουρισμού, θαλάσσιου τουρισμού, καταδυτικού τουρισμού, τουρισμού υγείας και ευεξίας).
Παράλληλα, το Υπουργείο Τουρισμού επενδύει συνεχώς στη βελτίωση των υποδομών και στην ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, εξοπλίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Τη χρονιά που ολοκληρώνεται προχωρήσαμε σε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις ενώ το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που βρίσκεται σε διαβούλευση, θέτει για πρώτη φορά πλαίσιο προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων, με την εισαγωγή λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας. Μια ακόμα ρύθμιση αφορά το πρωτοποριακό σύστημα κατάταξης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων με κριτήρια βιωσιμότητας.
Τέλος, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον εσωτερικό τουρισμό μέσω του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους”, που ενδυναμώνει την περιφερειακή ανάπτυξη και τον στόχο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με παράλληλη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Συνοψίζοντας, ο ελληνικός τουρισμός εισέρχεται στο 2025 με αισιοδοξία και όραμα, με στρατηγικό σχεδιασμό για ποιοτική, μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη. Με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, αλλά και την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την εξωστρέφεια, ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.