Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τη στρατηγική που έχει χαράξει ο δήμος Αμοργού σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Αειφόροι Νήσοι» για τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματός του αναπτύσσει σε συνέντευξή του στο tourismtoday.gr ο δήμαρχος της Αμοργού, Ελευθέριος Καραΐσκος. Εστιάζει, δε, στη στόχευση του δήμου στην κατεύθυνση ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος με όρους βιωσιμότητας.

Kύριε δήμαρχε, θέλετε να μας αναπτύξετε τη στρατηγική που έχετε σχεδιάσει με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Αειφόροι Νήσοι» για την Αμοργό;

Οι «Αειφόροι Νήσοι» θέλουμε να αποτελέσουν ένα σημαντικό και ευέλικτο εργαλείο στον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγράμματος για την Αμοργό. Ένα εργαλείο που θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουμε στους νησιωτικούς ΟΤΑ, το μεγάλο κόστος προμήθειας αυτών των υπηρεσιών μεμονωμένα για κάθε Δήμο που μετέχει στην οργανισμό, την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις αναθέσεις αυτών των υπηρεσιών σε τρίτους. Την ίδια στιγμή οι «Αειφόροι Νήσοι» θέλουμε να αποτελέσουν ένα αναπτυξιακό σύμβουλο για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούν εξειδικευμένη τεχνογνωσία και συμπράξεις με τοπικούς, περιφερειακούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς.

Ποια είναι τα έργα που έχουν δρομολογηθεί προς αυτή την κατεύθυνση; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Στην παρούσα φάση και παράλληλα με τον μεγάλο αριθμό μελετών που έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει από τον Δήμο, έχουμε δρομολογήσει σε πρώτη φάση τον σχεδιασμό υποδομών άρδευσης στο νησί μας αλλά και την αξιοποίηση των μοναδικών φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων των τριών νησιών για την δημιουργία αντίστοιχων διαδρομών τουριστικής εμπειρίας.

Πώς κινείται η τουριστική κίνηση φέτος στο νησί; Μπορεί να «συνυπάρξουν» ο τουρισμός και η βιωσιμότητα;

Η τουριστική κίνηση παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση φέτος και σε σχέση με το 2019 που θεωρείτε μία πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό. Η αύξηση αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία για τους πρώτους μήνες της τουριστικής περιόδου (60% η αύξηση για τον μήνα Μάϊο) ενώ συνεχίζεται με σταθερό αλλά χαμηλότερο ρυθμό αυτή την στιγμή καθώς μπαίνουμε στην αιχμή της σεζόν ή οποία ήδη από πέρυσί είχε φθάσει στα όρια της ικανότητας του νησιού μας. Η Αμοργός όπως αντιλαμβάνεστε ανεβαίνει σταθερά στην επιλογή αυτών που αντί του μαζικού τουρισμού επιλέγουν έναν προορισμό μιας αυθεντικής κυκλαδίτικης εμπειρίας. Μίας εμπειρίας που ξεχωρίζει τόσο για το μοναδικής άγριας ομορφιάς φυσικό τοπίο, το απέραντο γαλάζιο και τα γραφικά χωριά αλλά και για την τοπική φιλοξενία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο.

Στην Αμοργό ο τουρισμός σε μεγάλο βαθμό αναπτύσσεται με όρους βιωσιμότητας και η δική μας στόχευση είναι να επενδύσουμε περαιτέρω πάνω σε αυτό και να εξασφαλίσουμε μεταξύ άλλων την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενίσχυση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων μέσα και από την συνεργία τους με τον τουρισμό και βέβαια την διατήρηση και ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου του νησιού μας.

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας στην κατεύθυνση εξασφάλισης αειφορίας και βιωσιμότητας του νησιού;

Για να πετύχουμε αυτήν την στόχευση σχεδιάζουμε σε διάφορους άξονες: στην ενίσχυση των παραδοσιακών επαγγελμάτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και οικοτεχνία) μέσα από την δημιουργία υποδομών, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και την οργανωμένη προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (περιπατητικός, θρησκευτικός, αλιείας, σκαφών, αθλητικός κα) την προώθηση της κυκλικής οικονομίας μέσα από την δημιουργία κατάλληλων υποδομών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού και τέλος μέσα από την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους βασικούς τομείς Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού- Αθλητισμού, Συγκοινωνίας και Πολιτικής Προστασίας.