Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) λέει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν οι πιλότοι θα είναι σε θέση να εμβολιαστούν κατά του COVID-19.

Σε δήλωση της FAA στο πρακτορείο AVweb υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως “δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις. Θα αξιολογήσουμε τη χρήση κάθε εμβολίου από τους κατόχους ιατρικών πιστοποιητικών μόλις εκδοθεί άδεια έκτακτης ανάγκης”.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της αμερικανικής Pfizer με το οποίο ξεκίνησε τους εμβολιασμούς το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ALPA: “Μην σηκώσετε τα μανίκια σας στην επιστήμη”

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Πιλότων Αεροπορικών Εταιρειών (ALPA) -η μεγαλύτερη πιλοτική ένωση στον κόσμο- λέει στα μέλη της να μην λάβουν μέρος σε κλινικές δοκιμές για εμβόλια.

Όπως αναφέρει “δεδομένου ότι κανένα δοκιμαστικό εμβόλιο COVID-19 δεν έχει πλήρη έγκριση από το FDA, η FAA θεωρεί ότι η συμμετοχή σε δοκιμές εμβολίων COVID-19 αποκλείει ιατρικά τους πιλότους για αόριστο χρονικό διάστημα”.

Οι εκπρόσωποι της ALPA “συνεργάζονται με την FAA για να καθορίσουν καλύτερα μια πολιτική καθώς εξελίσσεται η επιστήμη”. Η FAA από την πλευρά της, αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της ALPA.

Η Ένωση προειδοποιεί επίσης τα μέλη του Καναδά “να μην σηκώσουν τα μανίκια τους για την επιστήμη”.

Στον Καναδά, ο διευθυντής Ιατρικής της Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι “η συμμετοχή σε ιατρικές δοκιμές δεν θεωρείται συμβατή με την ιατρική πιστοποίηση της αεροπορίας”.