Για τη δυναμική των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορούν να αναδείξουν έτι περαιτέρω το νησί της Αφροδίτης, καθώς και για το project που προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μιλά σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 ο Εμμανουήλ Μικέλης, δήμαρχος Μήλου.

«Με τα καινούργια νομοσχέδια ο όρος natura δεν υπάρχει. Μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στον χώρο του natura τα αιολικά πάρκα. Η Μήλος κατά το 2009 είχε πρόγραμμα να μπουν 79 ανεμογεννήτριες, που μέσα σε μια δεκαετία έγινε 89 και έχουμε μάθει ότι έχουν δοθεί τελικώς 120 άδειες. Δηλαδή θα μπουν 120 ανεμογεννήτριες πάνω σε ένα νησί σπάνιας γεωλογίας και πολιτισμού. Σε ένα νησί που αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά και σε ένα νησί, βέβαια, που έχει τη βιομηχανία και ήδη είναι πληγωμένο περιβαλλοντικά απ’ την εξόρυξη», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μήλου.

«Όλα τα νησιά που έχουν το καθένα την ιδιαιτερότητά του αντιδρούμε στο να μπουν αυτά τα αιολικά πάρκα για διαφόρους λόγους. Μην ξεχνάμε ότι το Νότιο Αιγαίο είναι αυτό που δίνει πάρα πολλά χρήματα στην εθνική οικονομία μέσα από τον τουρισμό. Αν αλλάξεις τη βιοποικιλότητα και τη μορφή των νησιών αυτών και τα κάνεις ενεργειακά νησιά με τόσες ανεμογεννήτριες που σχεδιάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να τοποθετηθούν στα νησιά, θα χαθεί ένα τεράστιο κομμάτι της επισκεψιμότητας των νησιών αυτών», συμπληρώνει ο Εμμανουήλ Μικέλης.

«Υπάρχει εναλλακτικός τουρισμός, υπάρχει καταδυτικός, υπάρχουν τα θαλάσσια σπορ, η ημερήσια κρουαζιέρα, ο συνεδριακός τουρισμός, ο περιηγητικός τουρισμός, ο θρησκευτικός. Έχουμε ιαματικό τουρισμό, βέβαια, οι άδειες δεν έχουν δοθεί για τα ιαματικά λουτρά του Αδάμαντα. Κάνουμε την προσπάθεια προκειμένου να βγάλουμε τις τελευταίες αδειοδοτήσεις, αλλά στο νησί, υπάρχουν σημεία στη θάλασσα, όπου τα νερά έχουν μεγάλη θερμοκρασία», λέει ο Εμμανουήλ Μικέλης, επισημαίνοντας ότι μπορεί η Μήλος να μην περιλαμβάνεται στα νησιά όπου θα αναπτυχθούν υδατοδρόμια, ωστόσο, το masterplan του λιμανιού έχει προχωρήσει, κάτι που θα επιτρέψει την προσθαλάσσωση των υδροπλάνων.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

https://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=88746