Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ορισμένες χώρες, επανέφεραν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
Με αυτό τον τρόπο απαντούν στους αυξημένους κινδύνους λόγω της παραλλαγής Omicron, μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κίνδυνο το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ (DCC), λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) και οι Αεροπορικές Εταιρείες της Ευρώπης (A4E) αντιδρούν.
Και προειδοποιούν ότι η πρόσφατη αύξηση των ταξιδιωτικών περιορισμών θέτει σε κίνδυνο το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ (DCC). Διαβρώνοντας όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά τον ίδιο τον «λόγο ύπαρξης» του.

Οι δύο φορείς επισημαίνουν πως πρέπει να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός συντονισμός και συνοχή. Όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προτρέπουν τις κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο να ακολουθήσουν τις πιο πρόσφατες οδηγίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). 

Και να λάβουν μέτρα για να ακυρώσουν τους πρόσφατα επιβληθέντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την Omicron όπου υπάρχουν ήδη μεταδόσεις από την κοινότητα.

Η νέα καθοδήγηση του ECDC καλεί για επείγουσα και ισχυρή δράση για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron.

Με την παραλλαγή Omicron να υπάρχει πλέον σε όλη την Ευρώπη και οι λοιμώξεις να προκαλούνται κυρίως από μεταδόσεις στην κοινότητα και όχι από περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξίδια, το ECDC αναγνωρίζει ότι μια τέτοια δράση δεν χρειάζεται πλέον να περιλαμβάνει ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι σπασμωδικές απαντήσεις δεν ωφελούν κανέναν

Οι Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής του ACI Europe και ο Thomas Reynaert, Διευθύνων Σύμβουλος της Airlines for Europe (A4E) σχολίασαν από κοινού:

«Το ECDC ήταν πάντα σαφές ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορούν μόνο να καθυστερήσουν την εισαγωγή νέων παραλλαγών.

Η διατήρηση των απαιτήσεων δοκιμών και καραντίνας για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες θα φέρει μόνο δυσκολίες στα μέσα διαβίωσης και τις οικονομίες όσων επηρεάζονται και εξαρτώνται από την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Δεν υπάρχει πλέον αντίστοιχο όφελος για την ασφάλεια της υγείας. Οι σπασμωδικές απαντήσεις σε αντίθεση με την καθοδήγηση των ειδικών δεν ωφελούν κανέναν. Αντίθετα προσθέτουν στο βάρος που ήδη φέρουν οι πολίτες μας».