H Κομισιόν ενέκρινε τη χρήση γρήγορων τεστ αντιγόνου για ελέγχους στα σύνορα των κρατών-μελών.
Η Επιτροπή με μια σειρά προτάσεων για την χρήση των τεστ καλεί τις χώρες για αμοιβαία αναγνώριση της εγκυρότητας τους και των αποτελεσμάτων τους.

Η πρόταση δεν είναι δεσμευτική πρόταση και απομένει τα κράτη-μέλη να προβούν σε σχετικές συμφωνίες.

“Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των τεστ είναι ύψιστης σημασίας για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων, εντοπισμού και θεραπείας των επαφών, τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη.

Ανοίγει η πόρτα για ένα από τα βασικά αιτήματα του τουριστικού κλάδου στην καθιέρωση ασφαλών αερογεφυρών που θα επαναφέρουν την οικονομική δραστηριότητα”.

Στις προτάσεις της Επιτροπής αναφέρεται ότι τα γρήγορα τεστ αντιγόνου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά ως προς τα τεστ RT-PCR, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως τα πιο αξιόπιστα μέχρι στιγμής για τον εντοπισμό του ιού στον άνθρωπο.

Υπογραμμίζει δε ότι χρειάζεται εκπαιδευμένο προσωπικό εργαστηρίων και περίθαλψης το οποίο θα λαμβάνει δείγματα, θα πραγματοποιεί τεστ, θα κάνει αναλύσεις και θα μεταφέρει τα αποτελέσματα, και προτείνεται τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν στην κατάρτιση περισσότερου προσωπικού.