Προς εναλλακτικούς προορισμούς τόσο κοντά όσο και μακριά κατευθύνονται οι Γερμανοί ταξιδιώτες φέτος, σύμφωνα με διάφορες στατιστικές μελέτες για τις προτιμήσεις των επισκεπτών.

Ειδικότερα, η γερμανική αγορά στις ΗΠΑ φαίνεται ότι κινδυνεύει να παραμείνει εντελώς αφανής φέτος. Παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου από τους τουριστικούς αξιωματούχους και τους τουριστικούς πράκτορες, οι αριθμοί των Γερμανών επισκεπτών είναι αρκετά μειωμένοι φέτος.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των γερμανικών αφίξεων στις ΗΠΑ υποχώρησε σχεδόν κατά 12% σε 360.000 τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, με την οικονομική ύφεση να αυξάνεται κάθε μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου. Η γερμανική αγορά έχει ήδη μειωθεί κατά 10,4% σε περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες το περασμένο έτος.

Ακόμα περισσότερο μειώθηκε ο αριθμός των Βρετανών επισκεπτών κατά 15,5% σε 775,000, ενώ οι συνολικές αφίξεις από την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 10,1% σε 2,64 εκατ. Συνολικά, σημειώθηκε πτώση κατά 4,2% των διεθνών επισκεπτών στις ΗΠΑ, με αύξηση κατά 5,1% από τον Καναδά, αντισταθμίζοντας εν μέρει την πτώση από άλλες αγορές πηγές τουρισμού.

Δεν είναι σαφές ποιοι παράγοντες προκαλούν την ύφεση και ιδίως εάν το ισχυρό δολάριο των τελευταίων μηνών ή οι αμφιλεγόμενες πολιτικές, δράσεις και σχόλια του προέδρου Trump έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ωστόσο, η γενική τάση για το τρέχον έτος θα είναι ξεκάθαρη όταν τα στοιχεία επισκεπτών για τη σημαντική καλοκαιρινή περίοδο κυκλοφορήσουν.

Αντίθετα, το Ντουμπάι μπορεί να υπερηφανεύεται για τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών στη Γερμανία μέχρι στιγμής φέτος. Υπήρξε αύξηση κατά 6% σε 270.000 το πρώτο εξάμηνο του 2017, και συνολικά μια ισχυρή αύξηση κατά 10,6% στους διεθνείς επισκέπτες στο εμιράτο. Άλλοι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων που δείχνουν καλή ζήτηση στη γερμανική αγορά φέτος είναι η Νότια Αφρική, η Ασία και η Καραϊβική.

Ταυτόχρονα, μια ευρωπαϊκή χώρα που επωφελείται από την παράλληλη τάση των Γερμανών να κάνουν διακοπές πιο κοντά στο σπίτι είναι οι Κάτω Χώρες. Οι γερμανικές διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 20% σε 3,8 εκατομμύρια το πρώτο τετράμηνο του έτους. Το ολλανδικό τουριστικό συμβούλιο αναμένει ότι ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών θα αυξηθεί περίπου 8% φέτος μετά από αύξηση 7% στα 4,6 εκατομμύρια αφίξεις το 2016.

Στη Μεσόγειο, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Ιταλία έχουν δει ισχυρές γερμανικές κρατήσεις για αυτό το καλοκαίρι μαζί με μικρότερους προορισμούς όπως η Κροατία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία. Η Γαλλία κάνει επίσης μια σαφή επιστροφή μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου έτους, με αύξηση κατά 20% σε περισσότερους από 500.000 γερμανούς επισκέπτες στο Παρίσι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να σημειώνει κρατήσεις τελευταίας στιγμής στη γερμανική αγορά, σύμφωνα με αρκετούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, όπως οι TUI, Thomas Cook/Öger Tours. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διψήφια πτώση των συνολικών κρατήσεων για την Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους ερευνητές της αγοράς GfK.