Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα Τρίτη 12 Ιανουαρίου, το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων για την παροχή εγγυημένων επενδυτικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό ανακοίνωσαν σε σημερινή τηλεδιάσκεψη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Alain Godard καθώς και εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Η στήριξη θα δίνεται με εγγυήσεις για χρηματοδότηση του επενδυτικού τους σχεδίου με δάνεια χαμηλού επιτοκίου, μειωμένες εξασφαλίσεις και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής.
Η εγγύηση του Ταμείου θα μπορεί να φθάνει ως το 80% του συνολικού δανείου.

Διαχειριστής του νέου Ταμείου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).  Το Ταμείο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Με την τραπεζική μόχλευση, ο προϋπολογισμός του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με νέα δάνεια χαμηλού επιτοκίου, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στα πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα οποία το Ταμείο έχει ήδη συνάψει επιχειρησιακές συμφωνίες. Αυτά είναι:

  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Εθνική Τράπεζα
  • Eurobank
  • Attica Bank
  • ProCredit Bank

Τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προβούν, το αμέσως προσεχές διάστημα, σε σχετικές ανακοινώσεις.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, η συμφωνία για τη σύσταση του οποίου υπεγράφη στις 6 Μαρτίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τέως Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell, αποτελεί ένα επιπρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιχειρηματική ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση της πανδημίας Covid-19.