της Εύας Οικονομάκη

Την αδήριτη ανάγκη υιοθέτησης μιας ενιαίας προσέγγισης για την επανεκκίνηση του τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανέδειξαν σε επιστολή που απέστειλαν στον Μαργαρίτη Σχοίνα, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στον Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους του από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο Δρ. Μάικλ Φρένζελ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας της Γερμανίας (BTW), ο Τζιανφράνκο Μπατίστι, πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Ταξιδιών και Τουρισμού και ο Τόμας Ρέινσμποργκ, πρόεδρος της Νορβηγικής Τουριστικής Ένωσης, γίνεται αναφορά στο ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η τουριστική βιομηχανία εξαιτίας της πανδημίας και επισημαίνεται ότι μέχρι την ανάκαμψη του τουρισμού, οι κυβερνήσεις οφείλουν να δημιουργήσουν προγράμματα χρηματοδότησης για τη στήριξη του κλάδου.

Ισχυρό πλήγμα

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τον τουρισμό καθώς, από τη μία πλευρά οδήγησε σε μια σημαντική μείωση του εισοδήματος εκατομμυρίων ανθρώπων και, από την άλλη πλευρά λειτούργησε αποτρεπτικά στην επιθυμία των πολιτών να ταξιδέψουν. Κατά συνέπεια, η διεθνής τουριστική δραστηριότητα αναμένεται να μειωθεί σε ποσοστό 60%-80% φέτος σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τη στιγμή που 110.000.000 θέσεις εργασίας διατρέχουν κίνδυνο να απολεσθούν, με βάση το Διεθνές Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC) και τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια δεν αναμένεται να ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2025, κατά τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Αερομεταφορών (ACI).

Επισημαίνεται δε ότι μέσα σε αυτό το πολύ δυσμενές περιβάλλον, πολλές κυβερνήσεις προχώρησαν στην επανεκκίνηση του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς ήταν πολύ περιορισμένο, με τους προορισμούς να καταγράφουν πτώση 70% έως 90% στη δραστηριότητά τους σε σχέση με πέρυσι. «Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην ανησυχία για την υγεία και στην έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αλλά και στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αγορά ταξιδιών και τουρισμού παραμένει σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη, ενώ οι χώρες εφαρμόζουν η καθεμιά διαφορετικούς κανονισμούς και οι ταξιδιώτες κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν ή να τεθούν σε καραντίνα», αναφέρεται.

Ο τουρισμός αποδιοπομπαίος τράγος

«Το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς η επικοινωνία όλων των εμπλεκομένων πλευρών δεν είναι διαφανής, οδηγώντας σε σύγχυση τους δυνητικούς ταξιδιώτες. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί μία «COVID-κανονικότητα» με ενιαία και τυποποιημένα πρωτόκολλα και κανονισμούς (τουλάχιστον) σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθούν μονομερείς δράσεις από τα κράτη μέλη. Μια ενοποιημένη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει μια συντονισμένη προσέγγιση στα ταξίδια, στα τεστ και στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών που θα κοινοποιείται με συνεκτικό τρόπο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια και τον τουρισμό τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και κατά τη διάρκεια παραμονής των τουριστών στον προορισμό τους», σημειώνεται.

Μάλιστα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι πολλές κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα προσπαθούν να κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο τον τουρισμό, τις διακοπές και τα ταξίδια σχετικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που αναπτύσσεται σήμερα στην Ευρώπη, αν και δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι τουρίστες αποτελούν σημαντική πηγή διασποράς του κορωνοϊού.·

«Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι oι τουριστικές ροές αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με ασφαλή τρόπο χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αν αυτή η “προσπάθεια” επιτύχει, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά όχι μόνο από οικονομική και κοινωνική σκοπιά, αλλά επίσης για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, καθώς το ταξίδι είναι βασικό συστατικό του και διευκολύνει τον καλύτερο τρόπο για την κατανόηση μεταξύ των λαών διαφορετικών εθνικοτήτων.

Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές θα πρέπει να υποστηρίζονται κατά τη διάρκεια της πανδημία έτσι ώστε να τεθούν ξανά σε λειτουργία όταν η τουριστική δραστηριότητα αρχίζει να ανακάμπτει, κάτι που θα συμβεί αναμφίβολα, όταν η πανδημία αντιμετωπιστεί με την ανακάλυψη κάποιου εμβολίου ή φαρμάκου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μέτρα στήριξης

Στο μεσοδιάστημα, θα πρέπει η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν προγράμματα τα οποία θα εστιάζουν:

-στον επαναπροσδιορισμό και στην αναβάθμιση του τουριστικού εργατικού δυναμικού.

-στη βελτίωση της ψηφιοποίησης του τομέα και προστασίας του από την αυξανόμενη μονοπωλιακή ισχύ των γιγώντων της βιομηχανίας πληροφορικής, οι οποίοι είναι κυρίως μη ευρωπαϊκοί.

-στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των προορισμών για την αντιμετώπιση των αναπτυσσόμενων απαιτήσεις των τουριστών, για τις οποίες η πανδημία ενήργησε ως καταλύτης.