της Εύας Οικονομάκη

Στην αύξηση των δρομολογίων που εκτελεί μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, αλλά και στην επιμήκυνση της περιόδου κατά την οποία πετάει από την Αθήνα εστιάζει η Norse Atlantic Airways, η οποία χθες ξεκίνησε τις πρώτες απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης.

Η άφιξη της Norse στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και για τη χώρα εν γένει.

Όπως τόνισε στο πλαίσιο παρουσίασης των δρομολογίων της αεροπορικής ο Bjorn Tore Larsen, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Norse Atlantic Airways, η πορεία της συγκεκριμένης σύνδεσης θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη στόχευση της εταιρείας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προσθήκης περισσότερων δρομολογίων από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη και παράτασης των πτήσεων ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Norse δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο σύνδεσης της ελληνικής πρωτεύουσας με άλλες πόλεις των ΗΠΑ εάν διαπιστωθεί ζήτηση.

H σημασία της αμερικανικής αγοράς αντικατοπτρίζεται στην πρόθεση των επικεφαλής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα της Αθήνας και της Ελλάδας εν γένει με τις ΗΠΑ, θέτοντας ως προτεραιότητα την έναρξη απευθείας δρομολογίων προς το Μαϊάμι και γενικότερα τη Δυτική Ακτή.

Οι αριθμοί

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είναι το γεγονός ότι το 2023 η αγορά των ΗΠΑ κατέλαβε την έκτη θέση σε ό,τι αφορά τη διεθνή απευθείας κίνηση (Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες), καταγράφοντας άνοδο 66% σε ετήσια βάση, και τερμάτισε στην κορυφή από πλευράς ξένων επισκεπτών, με αύξηση 51% σε σχέση με το 2022.

Τη δυναμική της διατήρησε και για το 2024 η αμερικανική αγορά. Σε ό,τι αφορά τη διεθνή απευθείας κίνηση (Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες) το α’ τετράμηνο του 2024 η συγκεκριμένη αγορά βρέθηκε στη 13η θέση της λίστας με τις αγορές που τροφοδοτούν το «Ελευθέριος Βενιζέλος», καταγράφοντας αύξηση 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο. Αντίστοιχα, από πλευράς ξένων επισκεπτών κατέλαβε την πρώτη θέση με άνοδο 22% συγκριτικά με το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2023.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το φετινό καλοκαίρι, κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μετρά 82 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις προς τις ΗΠΑ έναντι 67 το καλοκαίρι του 2023. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται 12 αναχωρήσεις προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού από 5 αεροπορικές εταιρείες έναντι 4 πέρυσι. Η Αθήνα συνδέεται με 6 πόλεις και 7 αεροδρόμια των ΗΠΑ, ενώ φέτος ο αριθμός των δρομολογίων έχει αυξηθεί σε 11 έναντι 9 το 2023, με τη Norse να εξυπηρετεί το ένα δρομολόγιο προς τη Νέα Υόρκη και τη United να εκτελεί το έτερο με προορισμό το Σικάγο.