Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (Π.Ο.Τ) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν υπογράψει συμφωνία για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες (27-28 Φεβρουαρίου), ο Γενικός Γραμματέας του Π.Ο.Τ ,Zurab Pololikashvili, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Antonio Tajani, τον Elżbieta Bieńkowska καθώς και τον Istvan Ujhelyi και τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Τουριστικού Μανιφέστο.Ο Zurab Pololikashvili επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί η ολοκλήρωση, η συνδετικότητα και η τεχνολογία ώστε να μεγιστοποιηθεί ο ρόλος του τουρισμού στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, ο οποίος λαμβάνει τα μισά από τα 1,3 δισεκατομμύρια διεθνείς αφίξεις στον κόσμο. Το 2017, ο διεθνής τουρισμός στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 8%, μία εκατοστιαία μονάδα πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ύψους 671 εκατομμυρίων τουριστών.

Ο Π.Ο.Τ και το κοινοβούλιο της ΕΕ θα εργαστούν για την προώθηση καλών πρακτικών και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.Η συμφωνία συμπίπτει με το 2018 ως το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποτελεί ευκαιρία να τονιστεί η σημασία του πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό ταξιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο στις χώρες της ΕΕ.