Φορολογούμενοι που εκμεταλλεύονται τα ακίνητα τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς να δηλώνουν στην εφορία το εισόδημα τους βρίσκονται στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι φορολογικοί έλεγχοι διενεργούνται σε περιοχές όπου κυριαρχεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εφοριακοί προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες.

Το Μητρώο Ακινήτων

Οι έλεγχοι, διευκολύνονται πλέον και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να δηλώνουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν βραχυπρόθεσμα, στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, καθώς και τα έσοδα που εισπράττουν από τις συγκεκριμένες μισθώσεις.

Ειδικότερα, μέσω του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ πραγματοποιείται η καταγραφή και των ακινήτων και των εισοδημάτων.

Τα στοιχεία που καταχωρούνται στη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

* ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,

* το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,

* η επωνυμία εκάστης ψηφιακής πλατφόρμας,

* τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη και η λήξη της μίσθωσης,

* ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διασταυρώνουν τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, Booking και HomeAway, όπου αναγγέλλονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και εντοπίζουν τις περιπτώσεις ιδιοκτητών με αδήλωτες μισθώσεις.

Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ιλίσια, Μετς), έχει κατακτήσει όλη τη χώρα.

Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500-600 ευρώ τον μήνα.

Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.