White face mask with a map of the world is lying on a blue background.

Με πολλές χώρες τις Ευρώπης να βρίσκονται ξανά στο  “κόκκινο”, η αυστηροποίηση των μέτρων, αυτή τη φορά έφερε βίαιες αντιδράσεις και επεισόδια.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών κατά του λουκέτου στο Ρότερνταμ, σε ένα “όργιο βίας”, όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος της πόλης Άχμεντ Αμπουτάλεμπ.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που έτρεχαν, εκ των οποίων τρεις με τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο μερικός αποκλεισμός στην Ολλανδία έχει οριστεί να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα βασικά καταστήματα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 8 το βράδυ και τα μη βασικά καταστήματα και άλλες υπηρεσίες μέχρι τις 6 το απόγευμα. Μια δεύτερη νύχτα διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στη Χάγη το Σαββατοκύριακο.

“Η ομάδα έβαλε φωτιές, διέπραξε καταστροφές, επιτέθηκε σε οδηγούς και πέταξε πέτρες και βαριά πυροτεχνήματα σε αστυνομικούς”, ανέφερε η ολλανδική αστυνομία.

Υπήρξαν διαδηλώσεις και στο Βέλγιο με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και κανόνια νερού στο πλήθος, ενώ περίπου 40.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Βιέννης για να διαμαρτυρηθούν.

Μια μικρή μειοψηφία διαδηλωτών ήταν “εξαιρετικά επιρρεπής στη βία”, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ.

Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας για την υποχρεωτική χρήση διαβατηρίων Covid για την είσοδο σε δημόσια κτίρια.

Σε βίαιες διαδηλώσεις στο Μιλάνο και τη Ρώμη, σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία για τον ίδιο λόγο.

Άλλες διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην Ελβετία, τη Βόρεια Ιρλανδία, ακόμη και στη γαλλική περιοχή της Γουαδελούπης στην Καραϊβική.