Παρά την αύξηση κατά 6,1% των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας , η πληρότητα των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας το πρώτο τετράμηνο του 2016 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρσι .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ),τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα, η διαφορά πληρότητας στις μονάδες έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου είναι 0,0%, ενώ παράλληλα η διακύμανση στη μέση τιμή δωματίου (ARR) και στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (revPAR) καθηλώνονται από τον Απρίλιο σε ποσοστά 0,0% και -0,3% αντίστοιχα.
Σταθερά επίσης αποδεικνύεται η απώλεια επισκεπτών προς τα μη αδειοδοτημένα και μη φορολογούμενα «τουριστικά» καταλύματα – τόσο από τα μηνιαία στοιχεία που καταγράφονται από την ΕΞΑΑΑ με τη συνεργασία της GBR Consulting, όσο και από την «ψαλίδα» που συνεχώς αυξάνει, μεταξύ των αφίξεων επισκεπτών στο αεροδρόμιο της Αθήνας και των πληροτήτων στα ξενοδοχεία.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη Grant Thornton για το ΞΕΕ, από τις 8-10-2015 αποδείκνυε απώλειες για το κράτος, σε έναν μόλις χρόνο, φόρων ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Η ΕΞΑΑΑ διερωτάται γιατί ενώ δια στόματος του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού κυρίας Ελενας Κουντουρά, το πρόβλημα θεωρήθηκε τότε «μείζον» και παράλληλα ανακοινώθηκε «η δημιουργία και η άμεση εφαρμογή νέου αυστηρότερου πλαισίου λειτουργίας και φορολόγησης αυτών των καταλυμάτων», δεν έχει γίνει ακόμη κανένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντ’ αυτού, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «εν μία νυκτί» αποφασίσθηκε, «να φορολογηθούμε εκ νέου, με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που σε διάστημα δύο ετών μας επιβάλλονται απανωτές άμεσες και έμμεσες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση εργοδοτικών εισφορών, φόρος διαμονής (το γνωστό τέλος διανυκτέρευσης) φόροι που προστέθηκαν στους ήδη 21 εν ισχύ διαφορετικούς έμμεσους και άμεσους φόρους οι οποίοι επιβαρύνουν ούτως ή άλλως μια ξενοδοχειακή μονάδα».
Στο πλαίσιο αυτό ζητεί «να αποσυρθούν τώρα» οι ρυθμίσεις που δρομολογούνται με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», «πριν είναι αργά για τον κλάδο, την οικονομία και την αθηναϊκή ξενοδοχία. «Ζεστά» έσοδα, «μπορούν να αναζητηθούν από δραστηριότητες που προκλητικά παραμένουν στο απυρόβλητο και αποτελούν πηγή φοροδιαφυγής», καταλήγει η ανακοίνωση.