Του Χάρη Ντιγριντάκη

Θύλακας επενδύσεων παραμένει, παρά την ανάσχεση της εκλογικής περιόδου, ο τομέας των ακινήτων αποθήκευσης και διανομής (logistics) και κατά τη φετινή χρονιά. Η βελτίωση των χρόνων παράδοσης στο «τελευταίο μίλι» (από το τελευταίο σημείο αποθήκευσης στον καταναλωτή) που εξασφαλίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις, καθιστά ελκυστικούς τους αποθηκευτικούς χώρους –ιδίως των υψηλών προδιαγραφών– για τα κεφάλαια.

Την ίδια ώρα η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ασφαλείς λύσεις για την τελεσφόρηση των projects. Στο πλαίσιο τούτο εντάσσεται η καθυστέρηση του Θριάσιο Ι, επένδυση σταθμός για τον κλάδο, όπου αναμένονται εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο.

Ακολούθως υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΕ για επιστροφή κονδυλίων ερωτηματικά προκαλεί η παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, προβαίνοντας σε όλες τις σχετικές ενέργειες που έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον ανάδοχο σχήμα Hellenic Train-DAMCO (kοπελούζος) στον διαγωνισμό για το Θριάσιο ΙΙ.

Το εμβληματικότερο επί θύραις project είναι η μεταφορά των εταιρειών logistic του Βοτανικού στη Φυλή. Και εδώ τα επόμενα βήματα τοποθετούνται στο λυκόφως του τρέχοντος έτους.

Εν τω μεταξύ, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, στις κυοφορούμενες συγχωνεύσεις ελληνικών εταιρειών κυριαρχεί, ενίοτε, η προσωπικότητα των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, αυτού του είδους οι συναλλαγές είτε να καθυστερούν να ολοκληρωθούν είτε να μην πραγματοποιούνται ποτέ. Σε αυτό το υπόβαθρο εντάσσεται η κινητικότητα στα logistics την οποία τροφοδοτούν οι εξαγορές ακινήτων από επενδυτικές εταιρείες και η έναρξη υλοποίησης ώριμων έργων. Οπως και οι σχεδιαζόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις που προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς ή δεν ολοκληρώνονται.

Στα σχέδια αυτά ανήκει το deal της απόκτησης του 40% της «Ορφεύς Βεϊνόγλου» από τη HIG Capital. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών φέρεται ότι ξεκίνησαν λίγους μήνες πριν εκπνεύσει το 2021, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται πριν λίγο καιρό.

Η HIG Capital, που δρομολογεί τη δημιουργία μεγάλου κέντρου αποθήκευσης και διανομής στις εγκαταστάσεις της πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδος, έχει αποκτήσει τη Makios Logistics και τον τομέα ψυκτικών αποθηκευτικών χώρων της εταιρείας Olympias.

Σε αντίθεση με τις ζυμώσεις για τη δημιουργία συμμαχιών, τα επενδυτικά έργα που περιλαμβάνουν είτε την αγορά ακινήτων είτε την υλοποίηση νέων χώρων ιδίως στον Ασπρόπυργο, αλλά και εκτός Αττικής, προχωρούν με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Ενδεικτικά, εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο το νέο project της Sarmed για τη δημιουργία νέων αποθηκών ξηρού και ψυχρού φορτίου στον Ασπρόπυργο που είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 7,1 εκατ. ευρώ και λαμβάνει επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η λίστα των επενδυτών σε χώρους logistics είναι μακρά, περιλαμβάνοντας την Dimand που δρομολογεί στη Θεσσαλονίκη την κατασκευή, σε δύο φάσεις, συγκροτήματος logistics 120.000 τ.μ. σε ακίνητο 355,8 στρεμμάτων, το οποίο έχει αποκτήσει από τη Βαλκάν ακίνητα. Η Trastor, μέσω των νέων επενδύσεών της, φιλοδοξεί να αποτελέσει, σε χρονικό ορίζοντα ενάμισι έτους, τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακινήτων logistics στον Ασπρόπυργο με επιφάνεια άνω των 150.000 τ.μ. Νέα αποθήκη στην υφιστάμενη εγκατάστασή της στη θέση «Ημερος Τόπος» στον Ασπρόπυργο, σχεδιάζει και η Briq Properties η οποία, μετά την εξαγορά δύο νέων οικοπέδων, δημιουργεί ενιαία έκταση 114 στρεμμάτων. Οι χώροι logistics ανήκουν στο επενδυτικό μείγμα και της Prodea Investments.

Θριάσιο ΙΙ

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, για το διαγωνισμό του Θριάσιο ΙΙ δόθηκε παράταση στη ισχύ της προσφοράς του ανωτέρου σχήματος προκειμένου να ολοκληρωθεί να δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα που θα ενταχθούν στην σύμβαση παραχώρησης. Με την παράδοση τους θα μπορέσει πλέον η έτοιμη σύμβαση παραχώρησης να οδεύσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση.

Στη συνέχεια και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος, η σύμβαση παραχώρησης θα πάρει το δρόμο προς την Βουλή προκειμένου να κυρωθεί και στη συνέχεια να υπογραφεί για να τεθεί σε ισχύ. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως τα όποια έργα και επενδύσεις θα ξεκινήσουν σε εύλογο χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης, όπως γίνεται σε κάθε έργο παραχώρησης. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις το έργο θα μπορούσε να υπογραφεί εντός του 2023.

Το Θριάσιο ΙΙ, μετά από δεκαετίες εξαγγελιών και -αποτυχημένων- προσπαθειών φαίνεται πως πλέον πως έχει πάρει τον δρόμο του. Το σχήμα Hellenic Train- Damco αναλάμβάνει τις τύχες του νέου εμπορευματικού κέντρου στον Ασπρόπυργο, γνωστότερο ως Θριάσιο ΙΙ το ακίνητο του οποίου θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα στην Αττική. Βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το Θριάσιο Ι, (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) το οποίο είναι υπό το σχήμα ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-GOLDAIR.

Τα βήματα που μας έφεραν μέχρι εδώ

Για να φτάσουμε εδώ, στις 10-01-2023 υπήρξε αναλυτική τεχνική Έκθεση του Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης παρουσιάστηκε, κατόπιν σχετικής χρηματοοικονομικής ανάλυσης, το εύρος των τιμών μιας οικονομικής προσφοράς, η οποία κατ’ αντικειμενικό λόγο δύναται να θεωρηθεί ως οικονομικά εύλογη και ανταποκρινόμενη στις συνθήκες αγοράς στο πλαίσιο του Διαγωνισμού. Στις 23-02-2023 υπήρξε επιστολή του Χρηματοοικονομικoύ Συμβούλου προς την Αναθέτουσα Αρχή με θέμα την αξιολόγηση οικονομικής προσφοράς που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Τέλος η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού ολοκλήρωσε τον έλεγχο και την αξιολόγηση τωνδικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου, έκρινε ότι αυτά είναι πλήρη και παραδεκτά σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αντίστοιχων άρθρων της Διακήρυξης

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 696 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 561,04 εκατ. ευρώ). Το έργο διεξάγεται στα πλαίσια του ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού για την ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης για τη Λειτουργία, Συντήρηση, Εκμετάλλευση, ολοκλήρωση μελετών, κατασκευής έργων και προμήθεια εξοπλισμού του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι. Θριασίου Πεδίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4413/2016.

Εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί επιτυχώς, εκτιμάται πως θα απογειώσει τον χώρο των logistics στην περιοχή της Αττικής. Να θυμίσουμε πως ο πρώτος διαγωνισμός επιχειρήθηκε το 2019 και ο δεύτερος ξεκίνησε το 2021. Αμφότεροι κατέληξαν άγονοι παρά την φημολογία για ενδιαφέρον σημαντικών εταιρειών κυρίως του ναυτιλιακού αλλά και του σιδηροδρομικού κλάδου. Το πρόβλημα και στους δύο διαγωνισμούς ήταν πως παρά το αρχικό ενδιαφέρον που εκδήλωναν πολλοί επενδυτικοί φορείς, στην κρίσιμη στιγμή δηλαδή στην φάση των προσφορών, δεν υπήρχε συμμετοχή καθώς κρίνονταν ασύμφορο το έργο.

Στο ακίνητο έχουν επενδυθεί πολλές δεκάδες εκατομμύρια για την δημιουργία σιδηροδρομικής υποδομής αλλά και κτίρια, δρόμοι κ.λπ. και προορίζεται να μεταβληθεί σε ένα σύγχρονο logistics park.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ακίνητο στην περιοχή της Αττικής, πίσω μόνο από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Είναι έκτασης περίπου 1.450 στρεμμάτων, κυριότητας ΟΣΕ, στο οποίο έχουν κατασκευασθεί και υφίστανται σιδηροδρομικές υποδομές, οδοί πρόσβασης, σιδηροδρομικός σταθμός διαλογής, χώροι εναπόθεσης φορτίων, χώροι τελωνείου και γραφείων, καθώς και χώροι αποθήκευσης και άλλα κτίρια υποστηρικτικών υπηρεσιών