Ελκυστικές παραλίες, ξενοδοχεία με πληρότητα σχεδόν 100% και ατελείωτα πάρτυ: ο τουρισμός της Βουλγαρίας αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς. Οι παραθεριστές αισθάνονται ασφαλείς και η τουριστική βιομηχανία ελπίζει σε μια εξαιρετική σεζόν.

Στο θέρετρο Slanchev Bryag, γνωστό διεθνώς ως Sunny Beach, ο τουρισμός ακμάζει. Λόγω του κινδύνου της τρομοκρατίας σε ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, η Βουλγαρία έχει καθιερωθεί ως η εναλλακτική λύση.

Στο κοινοβούλιο της Σόφιας, ο υπουργός Τουρισμού της χώρας τονίζει ότι “τα τουριστικά θέρετρα της Βουλγαρίας είναι ασφαλείς και επιθυμητοί ταξιδιωτικοί προορισμοί. Ο περιφερειακός αρχηγός της αστυνομίας επαίνεσε την επιτυχή συνεργασία των δυνάμεων ασφαλείας με τα ξενοδοχεία για να βοηθήσει στην αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών. “Αυτό περιλαμβάνει την φύλαξη παραλιών και την εκπαίδευση του προσωπικού των ξενοδοχείων”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι ξενοδόχοι και γενικότερα οι επαγγελματίες του τουρισμού ελπίζουν σε ένα σούπερ καλοκαίρι. Αναμένεται 10% περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2016. Με 8.2 εκατομμύρια παραθεριστές από το εξωτερικό, το 2016 ήταν το καλύτερο έτος για τον τουρισμό στη Βουλγαρία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989.

Ποσοστό 10% των παραθεριστών πέρυσι ήρθε από τη Γερμανία, αυξημένο κατά σχεδόν 15% συγκριτικά με το 2015. Φέτος, ο αριθμός των πρόωρων κρατήσεων από τη Γερμανία μόνο έχει αυξηθεί κατά 29%.

Για το 2017, το Ινστιτούτο Ανάλυσης και Αξιολόγησης Τουρισμού στη Σόφια προβλέπει 11% περισσότερους παραθεριστές από πέρυσι. Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Βουλγαρίας είναι οι γείτονές της Ελλάδα και Τουρκία.

Τα πιο γνωστά παραθαλάσσια θέρετρα – το Slanchev Bryag στο νότο και το Zlatni Pyasatsi (βόρεια), αναπτύχθηκαν πριν από 60 χρόνια στις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες της ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Σήμερα δεν υπάρχει ίχνος του μονοτονικού κομμουνιστικού κρατικού τουρισμού του παρελθόντος.

Με τη μετάβαση σε μια νέα οικονομία, νέα ξενοδοχεία ξεπήδησαν παντού. Τα παλιά συγκροτήματα ιδιωτικοποιήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν πλήρως. Προστέθηκαν νέα θέρετρα διακοπών, πάρκα, υδάτινα πάρκα και ντίσκο.

Ωστόσο, ο τουρισμός της Βουλγαρίας έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: έλλειψη προσωπικού. “Είμαι νέος και δεν γνωρίζω τίποτα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ένας υπάλληλος σε ένα κεντρικό ταξιδιωτικό γραφείο στο Slanchev Bryag.

Λόγω των χαμηλών μισθών στο φτωχότερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι καμαριέρες, οι μάγειροι, οι σερβιτόροι και οι ναυαγοσώστες εδώ και χρόνια επιλέγουν να εργαστούν σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, όπου μπορούν να κερδίσουν πολύ περισσότερα. Τώρα οι αρχές τουρισμού της Βουλγαρίας ευελπιστούν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, θα καλύψουν το κενό.

Την 1η Ιουνίου, η κυβέρνηση της Σόφιας χαλάρωσε τους κανονισμούς για την απασχόληση αυτών των εργαζομένων, επειδή ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας. Η βιομηχανία συμβάλλει περίπου με ποσοστό 13% στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στη χρονιά ρεκόρ 2016, τα έσοδα ανήλθαν επίσημα στα 3,15 δισ. Ευρώ καταγράφοντας αύξηση 15% από το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, τα πραγματικά έσοδα θα ήταν σημαντικά υψηλότερα, επειδή η παραοικονομία σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε άλλες, δεν εμφανίζεται στις επίσημες στατιστικές.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Valery Simeonov, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για τον τουρισμό, χαρακτήρισε τεράστιες τις δυνατότητες του τουριστικού τομέα της Βουλγαρίας. Η Νικολίνα Αγγελκόβα, υπουργός τουρισμού, οραματίζεται νέους φιλόδοξους στόχους για το μέλλον: εκμεταλλευόμενη την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα εκλεκτά κρασιά της Βουλγαρίας για να κάνει τη χώρα έναν προορισμό όλο το χρόνο για τους απαιτητικούς τουρίστες.