Με τις κρατήσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους να επιβεβαιώνουν μια ανοδική πορεία, η Πάφος εδραιώνει τη θέση της ως ευνοημένος προορισμός για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν αμελητέα σχέση με την περιοχή.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και χώρες του νότου, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, γίνονται όλο και περισσότερο κομβικοί παίκτες στο τουριστικό τοπίο της Πάφου, προσφέροντας μια σταθερή ροή επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους προορισμούς που βασίζονται κυρίως στον καλοκαιρινό τουρισμό.

Η επιστροφή των Ισραηλινών

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή θεωρείται πιο βελτιωμένη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως από τους τουριστικούς φορείς, καθώς η ισραηλινή αγορά έχει πλέον ανοίξει στην Πάφο.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, το αεροδρόμιο της Πάφου δέχεται σχεδόν καθημερινά πτήσεις από τρεις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες – EL-AL, TUS και Israir – επαναλαμβάνοντας τη σημαντική ροή επισκεπτών που είχε διακοπεί λόγω του πολέμου στη γειτονική χώρα.

Το εκτεταμένο πρόγραμμα πτήσεων της Ryanair διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών από την Κεντρική Ευρώπη. Ο κολοσσός χαμηλού κόστους συνδέει την Πάφο με δεκάδες αεροδρόμια σε αυτές τις χώρες όλο το χρόνο, ενισχύοντας αυτά τα έθνη ως σημαντικό συνεισφέροντα στην τουριστική ροή όλο το χρόνο.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του τουρισμού στην Πάφο υπογραμμίζουν ότι οι εκ των προτέρων κρατήσεις και επισκέψεις σε εξειδικευμένους χώρους διανομής τουριστών δείχνουν ότι το 2024 θα ενισχύσει περαιτέρω τη δημοτικότητα του προορισμού σε αυτές τις αγορές.

Ενδεικτικά, οι αφίξεις μόνο από την πολωνική αγορά έχουν αυξηθεί από 80.000 το 2019 σε 120.000 πέρυσι, ενώ φέτος αναμένονται ακόμη μεγαλύτεροι αριθμοί.