Στα δύο δισεκατομμύρια από τα αρχικά εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, έφτασε το ύψος της κινεζικής επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κανάλι ΡΙΚ, ο Κινέζος επιχειρηματίας Γιανγκ Τσι έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της κρατικής τράπεζας επενδύσεων της Κίνας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία του θα λάβει επιπλέον 45 εκατομμύρια ευρώ, ως επιχορήγηση από το κινεζικό κράτος.

Μεταδόθηκε επίσης ότι ο υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου ζήτησε επιτακτικά όπως η πρώτη φάση του έργου προχωρήσει ταυτόχρονα με τη δεύτερη φάση.

Η πρώτη φάση αφορά την ανέγερση ενός τεράστιου εμπορικού έργου προώθησης κινεζικών προϊόντων και η δεύτερη, τα παρεμφερή οφέλη, δηλαδή τα εργοστάσια ελαφράς βιομηχανίας για συναρμολόγηση επίπλων, τηλεοράσεων, ίσως και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ωστόσο, ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας δεν είναι εύκολος, αφού προκύπτουν σειρά από νομικά ζητήματα, που επεσήμανε και ο γενικός εισαγγελέας, σε προχθεσινή συνεδρία διυπουργικής επιτροπής.

Πρόκειται για νομικά ζητήματα που αφορούν χειρισμούς της «Hermes Airports» στη δημόσια εξαγγελία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το παλαιό αεροδρόμιο.

Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η επένδυση θα προχωρήσει εφόσον διαπιστωθεί ότι διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού κράτους.

Ελπινίκη Τζουάνου