Το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για να γνωρίσουν τον τοπικό πολιτισμό, την ιστορία και τη γαστρονομία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, ενώ όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα σχετικών ερευνών η Κρήτη θα μπορούσε να επενδύσει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αφενός για να επεκτείνει την τουριστική σεζόν και αφετέρου για να προσελκύσει πιο εύρωστους οικονομικά επισκέπτες.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα τον ελαιοτουρισμό που διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατολάκκου, το Τσιράκειο Ίδρυμα, το Βοτανικό Πάρκο και άλλους τοπικούς συλλογικούς και ιδιωτικούς φορείς. Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε αρχικά επίσκεψη στην Υψωμένη Ελιά Βατολάκκου όπου υποδέχθηκε το κοινό ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης και μίλησε για το ιστορικού της ελιάς ο Γιάννης Γαλανάκης. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πήγαν στο Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου Δερμιτζάκη στον Βατόλακκο όπου ξεναγήθηκαν από την Ελ. Δερμιτζάκη, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Οινοποιείο Μανουσάκη και τέλος ομιλίες στην αίθουσα «Ιουλιανός Τσιράκης» στον Σκινέ.

ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Μιλώντας για εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κρήτη ο ερευνητής στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης στο ΜΑΙΧ Γιώργος Αγγελάκης αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά ευρήματα των ετήσιων ερευνών που διεξάγει το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων: «Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός που βρίσκεται στην πρώτη θέση, ο αγροτουρισμός, ο φυσιολατρικός, ο μοναστηριακός, ο αρχαιολογικός, ο θαλάσσιος και ο ορειβατικός τουρισμός. Όλες αυτές οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθούν αλλά απαιτείται η συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, όπως Δήμοι, Περιφέρεια, Ινστιτούτα αλλά και ξενοδοχειακά καταλύματα, τουριστικά πρακτορεία κ.ά.», σημείωσε ο κ. Αγγελάκης και συμπλήρωσε πως ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι να γίνουν γνωστές οι δραστηριότητες και οι υποδομές που υπάρχουν και σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Συνεχίζοντας τόνισε ότι σύμφωνα πάντα με τις έρευνες το προφίλ των τουριστών που αναζητούν εναλλακτικές δραστηριότητες χαρακτηρίζεται από υψηλό μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο κάτι που έχει ανάγκη η τοπική οικονομία καθώς την ίδια στιγμή παρατηρείται μια κάμψη στους ξένους επισκέπτες που επιθυμούν να έρθουν στην Κρήτη μόνο για τη θάλασσα και τον ήλιο.