Μετά από 14 έτη παλινωδιών, αντεγκλήσεων και ατέρμονης γραφειοκρατίας, εισέρχεται την τελική ευθεία η δημιουργία του Πολυθεματικού Πάρκου Δεσφίνας, επένδυσης ύψους 210 εκατ. ευρώ στους Δελφούς.

του Χάρη Ντιγριντάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής πριν λίγες ημέρες επήλθε συμφωνία μεταξύ των ιδιωτών ιδιοκτητών της έκτασης και του συνιδιοκτήτη Δήμου Δελφών και ειδικότερα του δημάρχου κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου ούτως ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διεργασίες για την επίτευξη deal με δυο δυνητικούς επενδυτές, που όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές έχουν ήδη προσεγγιστεί και προέρχονται από των χώρο των funds. Και οι δυο πλευρές ερίζουν για την είσοδο τους στο επενδυτικό σχήμα δεδομένου ότι υπάρχει ήδη δημοσιευμένος σε ΦΕΚ ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (θεωρείται το πλέον ώριμο επενδυτικό έργο ανάλογης εμβέλειας στην Ελλάδα), ενώ έχουν καμφθεί και οι όποιες απαιτήσεις είχε θέσει το δασαρχείο.

Η αναφερόμενη συμφωνία με την δημοτική αρχή βάζει τις ράγες για την τροχοδρόμηση της επένδυσης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όραμα του Σικελιανού για την Δελφική Ελλάδα και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου στους Δελφούς. Μετά από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ 483/31-12-2013 του νέου Γ.Π.Σ. Δεσφίνας, η μελέτη και ο σχεδιασμός της επένδυσης έχει ενσωματωθεί μέσα στην οικιστική ζώνη της πόλης. Η εν λόγω περιοχή σύνθετης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης τουρισμού συμπεριλαμβάνει πρότυπο οικισμό εξοχικής κατοικίας (Αρμονίας Λόφοι) που βρίσκεται στο συνοικισμό «Αγίας Σοφίας» Δεσφίνας.

Το Πλάνο

Σύμφωνα με το σχέδιο, το πολυθεματικό πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.400 στρ. και το κόστος του σε πλήρη ανάπτυξη όπως επισημάνθηκε ανωτέρω υπολογίζεται να αγγίξει τα 210 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος οικισμός, που συνδυάζει την παραδοσιακή κληρονομιά με τη μοντέρνα πόλη, αποτελεί πρωτοβουλία του τότε Δήμου Δεσφίνας (σήμερα δήμος Δελφών) και του ομίλου επιχειρήσεων Μέντωρ, που συντονίζουν ως σύμβουλοι επενδύσεων το έργο.

Στο μετοχικό σχήμα συμμετέχουν με μικρότερα μερίδια 37 ιδιοκτήτες της. Υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε για την υλοποίηση του project είναι η Μέντωρ Φιλική Τεχνική-Ενεργειακή. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου μέχρι το 2008 είχε εξασφαλισθεί από δύο τράπεζες (Αγροτική και Εμπορική), ενώ τώρα λέγεται ότι έχουν διασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις από ελληνικό fund στο οποίο συμμετέχουν και ξένα κεφάλαια, καθώς και 2 funds, ένα ευρωπαϊκό και έα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως αναφέρει στον ΕΤ της Κυριακής η διαχειρίστρια της Μέντωρ ΑΕ κ. Ράνια Δικογιάννη ορισμένα εκ των έργων επιδιώκεται να χρηματοδοτηθούν από αναπτυξιακά προγράμματα και ένα εξ αυτών μέσω της διενέργειας ΣΔΙΤ του Δήμου Δελφών. Ο νέος γενικός αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός σχεδιασμός οφείλεται στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Παπαϊωάννου σε συνεργασία με τον πολεοδόμο Παναγιώτη Σπηλιωτάκο.

Σύμφωνα με την ταυτότητα του έργου τα 200 στρ. βρίσκονται στη θέση Πρόσακος, πλησίον της παραλίας, τα 700 στην περιοχή της Αγίας Σοφίας-Μεσόκαμπου Δεσφίνας και τα 500 στην περιοχή Καρακοβούνι.

Όπως καταγράφεται στο επιχειρηματικό σχέδιο στη Δεσφίνα, που απέχει 154 χλμ από την Αθήνα, σχεδιάζεται και η ανέγερση Ανοιχτού Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί από τους δημιουργούς του οικισμού στη διαμονή, στην ψυχαγωγία και στην εκπαίδευση των παιδιών. Πέραν των αθλητικών χώρων, σχεδιάζεται η λειτουργία πλανηταρίου, ζωολογικού κήπου, κέντρου τουρισμού υγείας παραδοσιακών ξενώνων, πολυτελούς ξενοδοχείου, μικρότερων ξενοδοχειακών μονάδων, αγροτουριστικών καταλυμάτων, πάρκου γνώσης με βιωματικά παιχνίδια, παιδικού μουσείου και Παραμυθούπολη αλλά και γεωργοκτηνοτροφική έκταση στα πλαίσια της βιώσιμης  ισόρροπης ανάπτυξης

 

Κομμάτι της έκτασης θα διατεθεί για παραδοσιακές κατοικίες διαφόρων μεγεθών, οι οποίες θα κατασκευάζονται ανά επτά, διαθέτοντας μεγάλους κοινόχρηστους χώρους

 

Είναι κοινός τόπος ότι μια εκ των κύριων αιτιών ανάσχεσης της οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία έτη στην Ελλάδα αποτελεί κατά γενική ομολογία η αδυναμία της πολιτείας να υπερνικήσει το τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά και τον μόνιμο σκόπελο στελεχών του ΥΠΕΚΑ.

 

Στο Πολυθεματικό Πάρκο Δεσφίνας, σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο, θα απασχοληθούν 350 άτομα.

Όπως τονίζει η από το 2002 εμπνευστής του σχεδίου, Ράνια Διακογιάννη, στις 8.10.2008 ολοκληρώθηκε η διαδικασία του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Δεσφίνας, το οποίο και διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να υπογραφεί και να προωθηθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Η μελέτη αυτή προβλεπόταν στο πρόγραμμα της περιφέρειας, και συγκεκριμένα από τον άξονα 3,5 – Χωροταξία – Πολεοδομία, που είναι συγχρηματοδοτούμενος από την Ε.Ε. σε ποσοστό 85%.

Το πρόγραμμα -όπως προσθέτει- ολοκληρώθηκε, παραλήφθηκε και αποπληρώθηκε, σε χρονικό διάστημα τριών ετών, «σε σημείο που το Τεχνικό Επιμελητήριο έδωσε συγχαρητήρια στον ομάδα διεκπεραίωσης, λόγω της ταχύτητας περαίωσής του».

Τέλος, ως πρωτοτυπία του πολυθεματικού πάρκου Δελφών καταγράφεται ο ενεργειακός σχεδιασμός του. Όπως υποστηρίζει στον ΕΤ της Κυριακής ο Ειδικός Σύμβουλος Εφαρμογών Γεωθερμίας κ. Κώστας Καπετανάκης πρόκειται να εγκατασταθούν συστήματα αβαθούς γεωθερμίας, ηλιακής θέρμανσης αλλά και ηλιακής ψύξης – αφύγρανσης για να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ενέργεια από τον ήλιο και τη γη. Ο κ. Καπετανάκης προσθέτει ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος απόσβεσης της αρχικής επένδυσης θα είναι ο ελάχιστος δυνατός. Συγκεκριμένα έχουν προταθεί στην προμελέτη ενεργειακού σχεδιασμού τέσσερα διαφορετικά πρότυπα (μοντέλα) για εφαρμογή συνδυασμένης ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση –ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Παράλληλα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκός σταθμός ενώ σε συνεργασία με έμπειρους μηχανικούς θα διερευνηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα σε οικόπεδο πλησίον του πάρκου. Ο φωτισμός τέλος των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων θα γίνεται με τελευταίας τεχνολογίας φωτιστικά LED.