Την ίδια ώρα που τα funds ερίζουν για την απόκτηση υπερχρεωμένων ξενοδοχείων, η Ελλάδα εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης καταδεικνύεται ως ένας εκ των κορυφαίων επενδυτικών προορισμών στον τουρισμό. Παρά την υπερφορολόγηση της ξενοδοχειακής αγοράς και την εξακολουθητική τα τελευταία έτη μείωση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα το ενδιαφέρον παραμένει ενεργό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής η κορυφαία πλέον ξενοδοχειακή αλυσίδα στον κόσμο Marriott επιστρέφει στην Αθήνα και ειδικότερα στην Λεωφόρο Συγγρού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, o όμιλος Χανδρή έδωσε τα χέρια με την Marriott προκειμένου να βάλει τη σφραγίδα της στο πολυτελές ξενοδοχείο Metropolitan. Ήδη το εμβληματικό ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού που ανήκει στην οικογένεια Χανδρή, έχει επί θύραις πλάνο εκτενούς ανακαίνισης, επένδυση που φαίνεται ότι αποτελεί μέρος του σχετικού deal.

Wyndham Grand Athens

Την 1η Δεκεμβρίου, 2 μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ξεκινάει την λειτουργία του το νέο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, μέλος του Wyndham Group Hotel, μίας από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στον κόσμο.

Η επένδυση ολοκληρωτικής ανακαίνισης του ξενοδοχείου θα ξεπεράσει στο σύνολό της τα 5 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς θα απασχοληθούν άμεσα ή έμμεσα περισσότερα από 250 άτομα για την λειτουργία του ξενοδοχείου, τα οποία θα εκπαιδευτούν στα υψηλότερα πρότυπα της Wyndham.

Παράλληλα, το έργο εκτιμάται ότι θα δώσει πνοή και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του Κεραμεικού. Το Wyndham Grand Athens, στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, σταθμός Μεταξουργείο) θα διαθέτει 276 δωμάτια, 2.500 τ.μ. χώρους για συνέδρια και εκδηλώσεις, καθιστώντας το ξενοδοχείο στις ισχυρές θέσεις του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η τοποθεσία θεωρείται επιχειρησιακό πλεονέκτημα, καθώς διαθέτει πολλά στοιχεία κουλτούρας, είναι η πιο διψασμένη στην Αθήνα για ανάπτυξη και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης.

Ρόδος

Το «πράσινο φως» από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) έλαβε η διπλή επένδυση της Κολοσσός ΑΞΕΤΕ του Ομίλου Σουλούνια συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στη Ρόδο για την ανακατασκευή του Colossos Beach Hotel και τη δημιουργία του ολοκαίνουριου Marvel Luxury Resort & Spa, που ξεκινά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η ΕΥΠΑΤΕ, ενέκρινε πρόσφατα την άδεια δόμησης, για τα έργα που θα υλοποιηθούν στην Καλλιθέα της Ρόδου και περιλαμβάνουν:

Καταρχάς το έργο για την ανακατασκευή του Colossos Beach, ένα γιγαντιαίο ξενοδοχείο 4 αστέρων και 699 δωματίων, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το ξενοδοχείο θα μετονομαστεί σε Amada Colossos Resort, 5αστέρων και η ανακατασκευή του θα κοστίσει 45 εκατ. ευρώ, με το χρονοδιάγραμμα να περιλαμβάνει δύο φάσεις, κατά τη διετία 2017- 2018. Η πρώτη φάση των εργασιών ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου του 2017.

Η δεύτερη επένδυση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, αφορά το ολοκαίνουριο, επίσης 5άστερο, Marvel Luxury Resort & Spa στην ίδια περιοχή, στην Καλλιθέα της Ρόδου που θα περιλαμβάνει superior, deluxe και δωμάτια εύκολης προσβασιμότητας, bungalows, διώροφα bungalows με πισίνες και σουίτες. Και τα 222 δωμάτια θα διαθέτουν βεράντα με θέα στη θάλασσα.. Το resort θα διαθέτει ακόμη τρία μπαρ και τα τέσσερα εστιατόριά και μοναδικό πακέτο παροχών και ανέσεων, γήπεδα τένις και beach volley, παιδική πισίνα και mini-club, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 500 ατόμων, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α., ενώ οι πελάτες του θα έχουν επιπλέον πρόσβαση σε μια παραλία 430 μέτρων.

Η Κρήτη

Η καλή πορεία του τουρισμού συνολικά, η ανάδειξη της Κρήτης σε προορισμό με αυτόνομη ταυτότητα, η σταδιακή διεύρυνση της σεζόν , αλλά και η έλευση της Fraport στο αεροδρόμιο Χανίων δημιουργεί προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο νησί. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2016 προστέθηκαν στα Χανιά δύο επενδύσεις κλίμακας στην κατηγορία των luxury resorts. Πρόκειται για το Domes Noruz Chania Autograph Collection που δημιουργεί νέα δεδομένα στη Δυτική Κρήτη καθώς ήδη από τον Ιούλιο προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες, έχοντας εμπορική συνεργασία με τον όμιλο Marriott. Το έτερο είναι το Anemos Lyxury Hotel & Spa το τρίτο της Οικογένειας Βανταράκη στην παραλία της Γεωργιούπολης, τοοποίο και προσέθεσε κοντά στα 280 δωμάτια υψηλής ποιότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα ήδη στη βόρεια ακτή των Χανίων, στον Σκουτελώνα, ξεκίνησε ο όμιλος Μαθιουλάκη (MINOA PALACE) επένδυση σε νέο πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 300 περίπου δωματίων ενώ στην περιοχή αναμένεται να προστεθεί άλλο ένα resort με τη μισή δυναμικότητα αλλά αντίστοιχης κατηγορίας. Στην ανατολική Κρήτη, ως στρατηγική επένδυση χαρακτηρίστηκε τo επενδυτικό σχέδιο «Elounda Hills» στον Άγιο Νικόλαο της κοινοπραξίας «MIRUM HELLAS». Πρόκειται για τουριστικό συγκρότημα, με ξενοδοχειακές υποδομές, μαρίνες, ειδικού τύπου τουριστικές υποδομές και παραθεριστικές κατοικίες. Παράλληλα, στο στάδιο υλοποίησης εισέρχεται η νέα επένδυση του εισηγμένου ομίλου Καράτζη, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου, πέντε αστέρων, ξενοδοχείου στη Χερσόνησο της Κρήτης. Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας, παρακείµενης στο υφιστάµενο ξενοδοχείο της εταιρείας Nana Beach σε έκταση 37 στρεμμάτων στο Δράπανο Χερσονήσου, ανατολικά του Ηρακλείου. Η νέα µονάδα θα διαθέτει 127 δωµάτια (260 κλίνες) και σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, κατά τη λειτουργία της θα δηµιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας. Η κατασκευή του συγκροτήματος εκτιμάται πως θα αποπερατωθεί εντός διετίας. Η επένδυση είναι της τάξης των 16 εκατ. ευρώ, µε το ποσό της ενίσχυσης μέσω του επενδυτικού νόμου που θα λάβει να ανέρχεται σε 4,43 εκατ. ευρώ.