elliniko1704Δύσκολο το project του Τατοίου, ενδιαφέρον για το ακίνητο στο Λονδίνο

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Στροφή 360 μοιρών φαίνεται ότι πραγματοποιεί η Qatar Investment Authority για το διαγωνισμό στο Ελληνικό διαμηνύοντας στην ελληνική πλευρά ρητώς ότι παραμένει στο παιχνίδι. Στην αλλαγή ρότας της κυβέρνησης του Κατάρ, αναφορικά με τη συμμετοχή της στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας, είναι φανερό ότι κομβικό ρόλο ενείχε η προ ολίγων ημέρων επίσκεψη Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτό η Qatarί Diar (η θυγατρική της Q.I.A.) πρόκειται να υπογράψει τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας (non disclosure agreement) πολύ πριν τα τέλη Φεβρουαρίου με το Ταμείο Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, ούτως ώστε να εισέλθει δυναμικότερα στη μάχη για την απόκτηση της έκτασης του ιστορικού αεροδρομίου. Άλλωστε η σχετική διαδικασία όπως έχει υπαγορευθεί από τους όρους του διαγωνισμού δεν έχει καταληκτική ημερομηνία, ενώ τα χρονοδιαγράμματα είναι ενδεικτικά και καθορίζονται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Qatar Investment Authority βρίσκεται εν μέσω κλυδωνισμών αυτή την περίοδο, αφού η αραβική κρατική εταιρεία δεν έπιασε τους στόχους που της είχαν τεθεί (σημαντικές απώλειες εσόδων), εξέλιξη που δρομολογεί αλλαγές στην ηγεσία της. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο 9μηνο αντιρρήσεις για το project του Ελληνικού επέφερε κορυφαίο στέλεχος της Q.I,A., το οποίο αυτές τις ημέρες αναμένεται να απομακρυνθεί. Μάλιστα το εν λόγω υψηλόβαθμο στέλεχος είχε διενεργήσει τις σχετικές επαφές με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Κρίσιμο ερώτημα όμως που προκύπτει εύλογα, όχι μόνο για την αραβική πλευρά αλλά και για τους έτερους υποψήφιους παίκτες του διαγωνισμού, είναι ποιος θα πραγματοποιήσει τα έργα των υποδομών (δρόμοι, υπόγεια γέφυρα στη Λεωφ. Ποσειδώνος κ.λ.π.) που θα συνοδεύουν την ανωδομή, τα οποία εκτοξεύουν σημαντικά το κόστος. Η αραβική πλευρά είναι κοινός τόπος ότι διαθέτει την οικονομική υπεροχή έναντι των 3 άλλων ενδιαφερομένων στο διαγωνισμό, όμως φαίνεται να δυσανασχετεί με τον όρο επιφάνεια, αφού παραχωρείται το 70% της έκτασης για 99 έτη δίχως τη δυνατότητα υπόγειων έργων, ενώ το δημόσιο τους παρέχει μόνο 30% πλήρη κυριότητα στο σύνολο των 6,500 στρ. Πριν λίγες ημέρες στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου ο επικεφαλής της London & RegionalProperties Ian Livingston βολιδοσκόπησε την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το τίμημα που θα ζητηθεί πέραν των έργων που θα διενεργηθούν. Αντίστοιχες απορίες είχε και η ισραηλινή Elbit, η οποία αρχίζει να βλέπει πιο «ζεστά» το εν λόγω project τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο κόστος των έργων τοποθετείται στα 1,2-1,4 δις. ευρώ, ενώ η κάθε εταιρεία θα κληθεί να προσφέρει ποσό προς το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να πλειοδοτήσει (γίνεται λόγος για 700 εκατ. ευρώ τουλάχιστον). Το κόστος, κατά τη βρετανική εταιρεία L&R και υπό τις παρούσες οικονομικές εταιρείες για την Ελλάδα, είναι απαγορευτικό για να προβεί μια επιχείρηση ανεξαρτήτου εμβέλειας σε τόσο μεγάλο δανεισμό με δυνατότητες εισροής των πρώτων εσόδων μετά από 5 έτη, η δε περαίωση της κατασκευής υπολογίζεται στα 10έτη. Το αβέβαιο σκηνικό μεταθέτει για τον προσεχή Σεπτέμβριο αντί για τις αρχές Ιουλίου την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και master plan. Νομικοί κύκλοι επίσης αναφέρουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κοινής καθόδου υποψήφιων σχημάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό αφού εγείρεται ζήτημα περιορισμού του ανταγωνισμού. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εταιρικών οχημάτων ειδικού σκοπού δια των οποίων, μπορούν οι εταιρείες που το επιθυμήσουν να συμμετέχουν -με μικρότερα μερίδια- σε κυρίαρχο σχήμα που θα καταθέσει την τελική προσφορά.

Ακίνητα εξωτερικού

Εν τω μεταξύ ,ενδιαφέρον παρατηρείται από real estate εταιρείες της Μ. Βρετανίας για την απόκτηση του κτιρίου του ελληνικού δημοσίου στο Holland Park (Mayfair) που έχει βγει στο σφυρί. Ζητείται κατ΄ ελάχιστο το ποσό των 22 εκατ. λιρών (25,5 εκατ. ευρώ περίπου). Ερωτηματικά προκύπτουν από κύκλους της αγοράς ποιος είναι ο λόγος που δεν πωλείται άλλο κτίριο που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο στο Notting Hill Gate.
Τα άλλα ακίνητα προς πώληση του ελληνικού δημοσίου περιλαμβάνουν, έκταση γης 8.000 στρεμμάτων στη Λευκωσία, με ελάχιστο τίμημα τα 5 εκατ. ευρώ, κτίριο οκτώ ορόφων στις Βρυξέλλες με ελάχιστο τίμημα 3,3 εκατ. ευρώ, τετραώροφο κτίριο στο Βελιγράδι με ελάχιστο τίμημα 2 εκατ. ευρώ και μικρό κτίριο στην Τασκένδη με ελάχιστη τιμή τα 300 χιλ. δολάρια. Για τα υπόλοιπα κτίρια πλην του Λονδίνου το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι κρατά μικρό καλάθι. Τέλος τα θερινά βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι επισκέφθηκαν την περασμένη Πέμπτη οι Δανοί του Tivoli Gardens στην Κοπεγχάγη, θεματικό πάρκο που προσιδιάζει με αυτό του Τατοίου.

Κατά πληροφορίες εκφράσθηκαν δυσκολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις προκειμένου το projectανάπλασης της περίπου 42.000 στρ. έκτασης να καταστεί βιώσιμο. Επιδιώκεται η μετατροπή του σε ένα πρότυπο θέρετρο για την οικογένεια που να συνδυάζει αγροτουριστική ανάπτυξη με θεματικό πάρκο. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι πρόκειται για το καλύτερο μοντέλο ανάπτυξης για την οικογένεια που πέραν τη ύπαρξης Μουσείου, πολυτελούς ξενοδοχείου, αγροτικής ανάπτυξης (αμπέλια κ.α.) και ειδικών διαδρομών-μονοπατιών, θα εμπεριέχει και ένα είδος adventure park.