Υπέρ ενός νέου τουριστικού βιώσιμου μοντέλου με επιστροφή “στις ρίζες” και όχι στον παλιό ξέφρενο ρυθμό, τάσσονται οι αρχές και οι κάτοικοι της Βενετίας μετά την άρση του κλειδώματος λόγω της πανδημίας.
Στους δύο μήνες κλείδωμα, τα κανάλια καθαρίστηκαν από τη ρύπανση και στην πόλη κυκλοφορούσαν μόνο οι κάτοικοι.

Η μετά Covid-19 εποχή είναι μια ευκαιρία να επιστρέψει η Βενετία στους κατοίκους της, να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του τουρισμού της και να απαλλαγεί από τον υπερτουρισμό.
Η ζήτηση για καταλύματα επισκεπτών έχει απομακρύνει τους περισσότερους από τους πραγματικούς κατοίκους της πόλης.

“Η παδημία μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τη ζωή στο ιστορικό κέντρο και να την ξανασχεδιάσουμε”, δήλωσε ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο δήμος τάσσεται υπέρ της προσέλκυσης περισσότερων κατοίκων πλήρους απασχόλησης στο κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, επιστημόνων και τεχνιτών καθώς και στον περιορισμό του τουρισμού για να μην απειληθεί ξανά η ακεραιότητα της πόλης.

“Η Βενετία είναι μια πόλη με αργούς ρυθμούς, είπε ο Λουίτζι Μπρουνιάρο. Αυτή είναι η ομορφιά της και πρέπει να την αποκτήσει ξανά”.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε σκληρή την απόφαση να μπει τέλος στο μαζικό τουρισμό υπέρ ενός πιο βιώσιμου μοντέλου, δεδομένου ότι η βιομηχανία – και ο τερματικός σταθμός κρουαζιερόπλοιων, ειδικότερα – παρέχει χιλιάδες θέσεις εργασίας και έως 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην τοπική οικονομία.
Πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο φτάνουν, στη Βενετία ετησίως.

“Ωστόσο, υπογράμμισε είχε ήδη καταστεί σαφές ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να συνεχιστούν όπως ήταν. Ειδικά μετά από τις μαζικές πλημμύρες πέρυσι που απειλούσαν τα ήδη ευαίσθητα οικολογικά συστήματα της πόλης”.

 

Μετά τις 25 Φεβρουαρίου, όταν η Βενετία αναγκάστηκε να ακυρώσει τις γιορτές της για το Καρναβάλι για πρώτη φορά, καθώς η γύρω περιοχή του Βένετο εξελίχθηκε σε ιογενές σημείο, η απουσία τουριστών έδειξε πως οι κάτοικοι της Βενετίας είναι μειοψηφία. Και ο πληθυσμός της σήμερα αγγίζει τις 52.000.

“Ο ιός δείχνει πως ο τουρισμός έχει σφαγιάσει στην κυριολεξία τον πληθυσμό της πόλης”, δήλωσε ο Mατέο Σέκι, επικεφαλής της τουριστικής ομάδας Venessia.
Όταν η πόλη κλειδώθηκε και μείναμε μόνοι μας, είδαμε πόσο λίγοι είμαστε πραγματικά.”

Η Μέλισσα Κόν, διευθύντρια του γραφείου της ομάδας πολιτιστικής κληρονομιάς της Βενετίας “Save Venice” είναι μέρος των υφιστάμενων προσπαθειών για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου τουριστικού μοντέλου και τη διατήρηση ενεργών ιστορικών και πολιτιστικών θησαυρών της πόλης.

“Αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ο αργός τουρισμός, όχι ο μαζικός τουρισμός, δήλωσε.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να ανοικοδομήσουμε, να αποκαταστήσουμε τη Βενετία. Και θα επικεντρωθούμε στο να βοηθήσουμε την πόλη να αντέξει τον τουρισμό, χωρίς να αλλοιωθεί η εικόνα της και να κινδυνεύσει η κληρονομιά της”.

Η κοινή εκτίμηση του δημάρχου και των αξιωματούχων του τουρισμού είναι ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος προτού η Βενετία ξαναδεί σημαντικό αριθμό τουριστών.
Πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι και οι αρχές θα έχουν λίγο χρόνο για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Όμως, ένας χρόνος χωρίς τουρισμό σημαίνει και την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και πλήγμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Για να λυθεί το πρόβλημα οι αρμόδιοι σχεδιάζουν να αναπτυχθούν πιο βιώσιμες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στο παραδοσιακό εμπόριο της Βενετίας.

“Για να ξαναρχίσει, η Βενετία πρέπει να επιστρέψει στο παρελθόν της”, λέει χαρακτηριστικά ο Ροδόλφο Μπεβιλάκουα. Είναι ιδιοκτήτης της μοναδικής βιοτεχνίας που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία στο Grand Canal και παράγει πολυτελή υφάσματα για φημισμένους οίκους όπως Dior, Dolce & Gabbana και Valentino.

“Αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ ότι αυτή είναι η στιγμή, δήλωσε η Μέλισσα Κόν.
Η σωτηρία της Βενετίας είναι μια πολύ ιδιαίτερη αποστολή και τώρα καλούμαστε να παίξουμε ρόλο”.