Θετικές φαίνεται να είναι οι εξελίξεις που αφορούν την επαναλειτουργία του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Νικολάου Βολιμών στη Ζάκυνθο που το 2013 μετά από εφαρμογή του Λιμενικού Καλλικράτη, υποβαθμίστηκε σε Λιμενικό Φυλάκιο, με εποχική μόνο λειτουργία.

Στο περιθώριο του πρόσφατου απολογισμού που έγινε από τη διοίκηση της Λιμενικής Επιτροπής έγινε γνωστό πως το αίτημα για επαναλειτουργία του Λιμενικού Σταθμού – που είχε υποβληθεί και στο αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας , εισακούστηκε και πλέον αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η επαναλειτουργία του Λιμενικού Σταθμού στις Βολίμες είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την υφιστάμενη λειτουργία του λιμανιού αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται σε βάθος χρόνου, αφού ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται εκεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των μελετών που θα εκπονηθούν είναι και αυτές που αφορούν την οριοθέτηση της χερσαίας ζώνης, που εφόσον ολοκληρωθεί θα λύσει και το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων που έχει το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο στην χερσαία περιοχή.

Σύμφωνα με το καθεστώς που σήμερα ισχύει, το Λιμενικό φυλάκιο λειτουργεί από 01/05 έως 31/10 κάθε έτους και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου επανδρώνεται από τρία άτομα για την λειτουργία του, τα οποία διατίθενται από την υπάρχουσα δύναμη της Λιμενικής Υπηρεσίας. Στις αρμοδιότητες και στα καθήκοντα των λιμενικών που υπηρετούν εκεί είναι ο έλεγχος της κίνησης επιβατών και οχημάτων του πλοίου που συνδέει την Κεφαλονιά με την Ζάκυνθο εκτελώντας δυο (2) δρομολόγια την ημέρα, των επαγγελματικών και τουριστικών σκαφών που εκτελούν δρομολόγια στις Γαλάζιες σπηλιές και στο Ναυάγιο καθώς και ο έλεγχος των σκαφών τα οποία εκτελούν πλόες από το Σχινάρι), το Πόρτο Βρώμη, το Μακρύ Γιαλό και το Μικρό Νησί επίσης προς το Ναυάγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές. Επίσης επιλαμβάνονται και του ελέγχου τεσσάρων επιχειρήσεων με θαλάσσια μέσα αναψυχής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αρμοδιότητάς του.

Το σοβαρότερο όμως ζήτημα αφορά την περιοχή του Ναυαγίου, την οποία επισκέπτονται καθημερινά περί τα 2.000 άτομα περίπου κατά τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και περίπου 1.000 άτομα τους υπόλοιπους μήνες της τουριστικής περιόδου.