Σύνταξη: tourismtoday.gr

Επείγουσα έκκληση προς εταιρείες και ενώσεις του κλάδου να «δεσμευτούν σε μια δεκαετία κλιματικής δράσης στον τουρισμό», εξέδωσαν οι παγκόσμιοι ηγέτες του κλάδου.

Η ομάδα κορυφαίων ταξιδιωτικών και τουριστικών οργανώσεων υπέγραψε τη Διακήρυξη της Γλασκόβης για τη Δράση για το Κλίμα στον Τουρισμό.

Η υπογραφή έγινε πριν από την COP26, τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Σκωτίας (31 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου).
Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη της Γλασκώβης δεσμεύονται να δράσουν τώρα για να:

  • Επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα.
  • Να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές τουρισμού τουλάχιστον κατά το ήμισυ κατά την επόμενη δεκαετία.
  • Να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό πριν από το 2050.

«Πρέπει να συνεργαστούμε επειγόντως σε μια συνεπή προσέγγιση σε όλο τον τομέα, τόνισε ο Zurab Pololikashvili, γενικός γραμματέας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO).

Έτσι θα επιταχύνουμε τις αλλαγές. Ενθαρρύνω τους ενδιαφερόμενους φορείς του τουρισμού να εγγραφούν στη Δήλωση της Γλασκόβης για τη Δράση για το Κλίμα στον Τουρισμό».

«Ήρθε η ώρα οι μεγάλοι παίκτες στον τομέα μας να συγκεντρωθούν για να επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα». Αυτό, τόνισε ο Jeremy Smith, συνιδρυτής του Tourism Declars a Climate Emergency.

Το VisitScotland είναι ο πρώτος εθνικός τουριστικός οργανισμός στον κόσμο που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

Και ο διευθύνων σύμβουλος του, Malcolm Roughead, δήλωσε πως «η Διακήρυξη της Γλασκόβης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να δείξει την αποφασιστική δράση που λαμβάνει η βιομηχανία τουρισμού και εκδηλώσεων παγκοσμίως η κλιματική κρίση».