της Εύας Δ. Οικονομάκη

Την επενδυτική του βεντάλια στην Κρήτη ανοίγει έτι περαιτέρω ο Ρώσος μεγιστάνας Βιτάλι Μπορίσοφ, ο οποίος μέσω της Mirum Hellas, υλοποιεί το Elounda Hills, ύψους 504 εκατ. ευρώ, ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα projects που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να αναπτύξει ένα τουριστικό χωριό το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφορά για τον τουρισμό πολυτελείας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Mirum Hellas προχώρησε στην εξαγορά μίας ακόμη έκτασης 100 στρεμμάτων, όμορης με εκείνη των 840 στρεμμάτων όπου αναπτύσσεται το Elounda Hills, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Μπάρι Στέρνλιχτ, ιδρυτή της αλυσίδας Starwood Hotels and Resorts, για τη διαχείριση από την 1 Hotels ενός από τα ξενοδοχεία που αναπτύσσονται στο τουριστικό χωριό.

Ισχυρό αποτύπωμα

Στην έκταση των 100 στρεμμάτων που αποκτήθηκε πρόσφατα από τη ρωσικών συμφερόντων Mirum αναμένεται να δημιουργηθούν πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, η κατασκευή των οποίων θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί ο φάκελος που προβλέπει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τμήματος στο Enterprise Greece, προκειμένου να ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Στόχος των επικεφαλής της Mirum, που ελέγχει ο Ρώσος κροίσος, είναι το συγκεκριμένο project με τις luxury κατοικίες να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τουριστών με γερά πορτοφόλια, με τις επενδύσεις που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο τμήμα να ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ περίπου, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα δαπανηθούν για την ολοκλήρωση του τουριστικού χωριού σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.

Στα σκαριά νέα συνεργασία

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της Mirum βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον μεγιστάνα των ξενοδοχείων, τον Αμερικανό Μπ. Στέρνλιχτ, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση ενός από τα 4 ξενοδοχεία που αναπτύσσονται στο κύριο τμήμα της επένδυσης. Το πολυτελές ξενοδοχείο, εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, θα φέρει το brand της αμερικανικής αλυσίδας 1 Hotel, το οποίο αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στις ΗΠΑ.

Συνεχείς είναι και οι ζυμώσεις με τη Fairmont Hotels and Resorts για την ανάληψη διαχείρισης ενός από τα υπόλοιπα 3 ξενοδοχεία που αναπτύσσονται στο κύριο τμήμα του project, στο οποίο θα κατασκευαστούν και luxury κατοικίες, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται από τα 250.000 ευρώ έως τα 3 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι το φιλόδοξο project που θα αναβαθμίζει έτι περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, υλοποιείται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ) έκτασης 840 στρεμμάτων.

Ποιος είναι ο Μπάρι Στέρνλιχτ

Με προσωπική περιουσία που αποτιμήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με το Forbes, στα 3,2 δισ. δολάρια, ο Μπ. Στέρνλιχτ δίκαια κατατάσσεται στη λίστα με τους πιο ευκατάστατους Αμερικανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Starwood Capital Group, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό τους περιουσιακά στοιχεία άνω των 60 δισ. δολαρίων, portfolio που καθιστά την εταιρεία έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές ακινήτων στον κόσμο. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ίδρυσε το 1991 το Starwood Capital, στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του οποίου εντασσόταν και η γνωστή ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood Hotels and Resorts, με την αλυσίδα ξενοδοχείων W και το Starwood Property Trust, μία από τα μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, να αποτελούν κάποια επίσης από τα εγχειρήματά του.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Starwood Hotels and Resorts από το 1995 έως το 2005, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει στη διοικητική ομάδα ισχυρών εταιρειών που διαθέτουν παγκοσμίως δημοφιλή brands, όπως η Estée Lauder.

Ιδιαίτερα δραστήριος, ο Μπ. Στέρνλιχτ χαρακτηρίζεται έντονα παρορμητικός με ισχυρή προσωπικότητα. Μόνιμος κάτοικος της Φλόριντα σήμερα και οπαδός του Ρεπουμπλικανισμού, ο μεγιστάνας των ξενοδοχείων, όπως τον αποκαλούν, είναι σήμερα, μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας 1 Hotels και κατέχει τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου στη SH Hotels. Η 1 Hotels διαθέτει σήμερα παρουσία στη Νέα Υόρκη, στην Κίνα, στο Μαϊάμι και στο Λος Αντζελες, ενώ έχει δρομολογηθεί η επέκτασή της, μεταξύ άλλων, στο Τορόντο, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Μελβούρνη και στο Παρίσι.