Οι κινεζικές αρχές άρχισαν να επιβάλουν lockdown και σε κάποιες περιοχές στο δυτικό τμήμα της Σαγκάης, δύο ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, καθώς συνεχίζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 στην πιο πολυπληθή πόλη της Κίνας παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί.
Το ανατολικό τμήμα της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας, με συνολικά 26 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται στην τρίτη ημέρα του lockdown το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα.
Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στη Σαγκάη σε δύο φάσεις, χωρίζοντας την πόλη κατά μήκος του ποταμού Χουανγκπού. Πρώτα επιβλήθηκε lockdown στην επιχειρηματική συνοικία Πουντόνγκ, ενώ θα ακολουθούσε από την Παρασκευή το ιστορικό κέντρο Πούξι προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν μαζικά τεστ για την covid-19.
Σήμερα στη Σανγκάη ανακοινώθηκε αριθμός ρεκόρ ασυμπτωματικών κρουσμάτων, 5.656, και 326 συμπτωματικά. Χθες είχαν ανακοινωθεί συνολικά 4.477 μολύνσεις.
Ωστόσο πολλοί κάτοικοι του δυτικού τμήματος της Σανγκάης έλαβαν ήδη από χθες Τρίτη ενημέρωση από τις επιτροπές των συγκροτημάτων κατοικιών όπου διαμένουν ότι δεν θα τους επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους τις επόμενες επτά ημέρες.
Στη νοτιοδυτική συνοικία Μινχάνγκ, όπου ζουν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, θα ανασταλούν τα δρομολόγια των λεωφορείων ως τις 5 Απριλίου.
Εξάλλου οι αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα έχουν πραγματοποιηθεί 9,1 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, ενώ πρόσθεσαν ότι προχωρούν σε απολυμάνσεις κτιρίων γραφείων, οικοδομών, αγορών και σχολείων. Παράλληλα οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν του κατοίκους μέσω του επίσημου λογαριασμού τους στο WeChat ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον όποιου αρνηθεί να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για covid-19.
Στην Κίνα, η οποία είχε ανακοινώσει πως είχε σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της ήδη από την άνοιξη του 2020, καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες μερικές χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως, τα περισσότερα εδώ και δύο χρόνια, λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού.
Πέραν αυτού η άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι απαραίτητη καθώς τα λοκνταουν, έχουν αποδυναμώσει την κινεζική οικονομία, με πολλούς Κινέζους πολίτες να αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό ένας Κινέζος συνταξιούχος δήλωσε πως «η τιμή των προϊόντων αυξάνει και οι άνθρωποι πανικοβάλλονται».