Πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την είσοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων κάνοντας ξεκάθαρο το σκοπό της επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα, αμέσως μετά την Κύπρο.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν συζητήθηκε η δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότζεκτ με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης.

Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.

Οι τομείς που “κερδίζουν” το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών

  • Ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας πρόσφατα εκδηλώθηκε μια νέα επενδυτική κίνηση από τη μεγαλύτερη γαλλική επιχείρηση, τον πετρελαϊκό όμιλο Total. Η γαλλική εταιρεία συμμετέχει ως επικεφαλής στην κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου και τελεί εν αναμονή της επικύρωσης δύο συμβάσεων για τα θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη.

Σημειώνεται επίσης ενδιαφέρον και για τον Ηλεκτρισμό. Εκεί δραστηριοποιείται η εταιρεία Elpedison, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την Edison η οποία ανήκει στον όμιλο της γαλλικής “ΔΕΗ” δηλαδή της EDF. Υπενθυμίζεται ότι η EDF είχε στο παρελθόν ενδιαφερθεί και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

  • Τουρισμός

Στον τουρισμό ο γαλλικός κολοσσός AccorHotels διευρύνει διαρκώς την παρουσία του στην Ελλάδα.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη στη χώρα μας (Sofitel Athens Airport, Novotel και Ibis Styles), ετοιμάζεται όμως όπως δείχνουν οι επενδυτικές της κινήσεις για τα επόμενα σχέδια στον ελληνικό τουρισμό, με επίκεντρο την πρωτεύουσα. Στις συμφωνίες που έχουν ήδη κλειστεί, η Accor, μέσω του brand MGallery της Sofitel θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου boutique ξενοδοχείου του ομίλου Λάμψα στην οδό Κριεζώτου στο Σύνταγμα, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε το King’s Palace.

  • Υποδομές (Δημόσια Έργα – Αυτοκινητόδρομοι)

Στον τομέα των υποδομών, η Vinci έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, μέσω του σχετικού διαγωνισμού, για την απόκτηση του 30% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ” (ΔΑΑ).

Επιπλέον, ο γαλλικός όμιλος έχει πλειοψηφική θέση στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου με ποσοστό 57,54%

Παράλληλα, η Vinci έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, όπως και ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Egis που διαθέτει δραστηριότητα στη διαχείριση οδικών αξόνων και στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας και των μεταφορών.

  • Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Οι Γάλλοι της Suez Environnement ελέγχουν το 5% της ΕΥΑΘ και ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν νέα έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου που ενδέχεται να δημοπρατήσει η βορειοελλαδίτική εταιρεία ύδρευσης.

Επίσης γαλλικοί όμιλοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και για την απόκτηση της ΕΛΒΟ, με τη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη Θεσσαλονίκη, η Terminal Link SAS σε κοινοπραξία με τις Deutsche Invest Equity Partners GmbH και Belterra Investments Ltd. απέκτησε το 67% του ΟΛΘ.

  • Εγχώριος Ορυκτός Πλούτος

Η Imerys Greece, εξαγόρασε το 2014 την S&B Greece και πλέον είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπεντονίτη παγκοσμίως.

Διαθέτει ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Φωκίδα και στη Μήλο.

  • Αμυντική Βιομηχανία

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2017 είχε συζητηθεί το ζήτημα της αναβάθμισης των Mirage 2000 που διαθέτει η Πολεμική αεροπορία και που κατασκευάζει η Dassault.

Επίσης υπό συζήτηση βρίσκεται και το ζήτημα με τις φρεγάτες τύπου “Belhara” για τις οποίες το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σημειώνεται, πως στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο συζητήθηκαν συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προοπτική συγκλίσεων σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, τα πλεονάσματα και η τουρκική προκλητικότητα.

Τέλος, έγινε συζήτηση για θέματα πολιτισμού ενόψει του έτους 2021. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στον Λούβρο στην Ελλάδα, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών στο μουσείο του Λούβρου.