etihad-airways1

H Etihad Airways και η Alitalia ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας υλοποίησης συναλλαγής που συνεπάγεται σε επένδυση ύψους 1,758 δισ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία μίας νέας Alitalia που θα συνεχίσει τη λειτουργία της ως μία ανταγωνιστική και βιώσιμη κερδοφόρα επιχείρηση.

Η ανακεφαλαιοποιημένη εθνική αεροπορική εταιρεία της Ιταλίας θα είναι πλέον σε θέση να επενδύσει σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό επιχειρηματικό σχέδιο, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν νέα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων από τη Ρώμη και το Μιλάνο, ένα νέο brand, και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον ιταλικό τουρισμό και την προώθηση του εμπορίου. Οι Ιταλοί ταξιδιώτες θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από μια ευρύτερη επιλογή προορισμών, ενώ οι νέες παγκόσμιες συνδέσεις θα ενισχύσουν τον εισερχόμενο τουρισμό.

Η επένδυση ύψους 560 εκατ. ευρώ της Etihad Airways θα υλοποιηθεί μέσω ενός συνδυασμού ενέσεων μετοχών, αγορών περιουσιακών στοιχείων και άλλων χρηματοδοτικών διευκολύνσεων και διευθετήσεων χρηματοδότησης για αναδιάρθρωση του ισολογισμού της εταιρείας. Η διαδικασία αυτή θα συμπληρωθεί από περαιτέρω επενδύσεις σε μετοχικό κεφάλαιο ύψους 300 εκατ. ευρώ από τους υπάρχοντες κύριους μετόχους της Alitalia, συμπεριλαμβανομένων της Intesa San Paolo (€88 εκατ.), της Poste Italiane (€75 εκατ.), της Unicredit (€63,5 εκατ.), της Atlantia (€51 εκατ.), της Immsi (€10 εκατ.), της Pirelli (€10 εκατ.) και άλλων (€2,5 εκατ.).

Ένα επιπλέον ποσό ύψους 598 εκατ. ευρώ προβλέπεται για οικονομική αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χρέους και έχει παρασχεθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους υπάρχοντες τραπεζικούς μετόχους. Νέες δανειακές διευκολύνσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ έχουν επίσης αποδοθεί από ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω επέκτασης της περιόδους αποπληρωμής των δανείων.

Η Etihad Airways θα λάβει το 49% των μετοχών της Alitalia, επενδύοντας 387,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση επίσης περιλαμβάνει 112,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% της Alitalia Loyalty Spa, η οποία λειτουργεί το πρόγραμμα τακτικών επιβατών της αεροπορικής εταιρείας με την ονομασία MilleMiglia, καθώς και την αγορά από την Etihad Airways πέντε ζευγαριών χρονοθυρίδων στο Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, η αξία των οποίων αποτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ. Τα ζευγάρια χρονοθυρίδων θα μισθωθούν πάλι στην Alitalia με βάση τις συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης ιδίων κεφαλαίων εξακολουθεί να υπόκειται στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων προηγούμενων όρων από την Alitalia και τους βασικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και υπόκειται επίσης σε τελικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.