Επενδύσεις μεγαλύτερες των 500εκατ.ευρώ έχουν δρομολογηθεί για 10 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής,σύμφωνα με στοιχεία του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων της Βόρειας Ελλάδας κ. Γρηγόρη Τάσιου.

Το ενδιαφέρον τους στη Χαλκιδική για τις τουριστικές τους επενδύσεις έχουν στρέψει οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ρωσία, ακόμη και η Ινδία. Τα τελεταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον πέντε μεγάλες επενδύσεις για τη λειτουργεία πολυτελών μονάδων όπως τα Mirragio Thermal Spa Resort, Ikos Olivia, το Eagles Villas, Pomegranate Wellness Spa Hotel και Sani Dunes.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί και πέντε επιπλέον επενδύσεις, οι τέσσερις στη Κασσάνδρα και μία στη Σιθωνία.Υπεύθυνοι για τη πραγματοποίηση αυτού του πλάνου των επενδύσεων είναι ο όμιλος Σαββίδη, ο επιχειρηματίας Γεράσιμος Μπακογιάννης, η Μεντεκίδης Κατασκευαστική και εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο ινδικών συμφερόντων όμιλος ΤΑΤΑ.

Σύμφωνα με τον Κο. Τάσιο, παρόλο που υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, η πολιτεία δε μπορεί να ελέγξει φορολογικά τα αστικά ακίνητα τύπου Airbnb που πραγματοποιούν τουριστικές μισθώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός κ το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο σε αυτόν το τομέα.

Έχει διαπιστωθεί οτι μόνο στη Χαλκιδική διατίθενται πάνω απο 5.000 τέτοιου είδους ακίνητα για τη διαμονή των τουριστών, χωρίς να υπάρχει έλεγχος απο τις αρμόδιες αρχές.Ετσι, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε φέτος αύξηση στην περιοχή από 7% έως 10% η κερδοφορία των αδειοδοτημένων από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού 500 ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή αυξήθηκε οριακά. Και αυτό γιατί ένα σημαντικό πλέον μέρος των τουριστικών εσόδων του προορισμού κατευθύνεται σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα. Ομως, η κυβέρνηση επιμένει να φορτώσει με νέα φορολογικά βάρη από τις αρχές του 2018 τις ξενοδοχειακές μονάδες με την επιβολή του φόρου διαμονής από το να πιάσει όσους φοροδιαφεύγουν νοικιάζοντας σε τουρίστες αστικά ακίνητα.

Φέτος, η Χαλκιδική προσείλκυσε περίπου 1,1 εκατ. τουρίστες, εκ των οποίων οι 500.000 προέρχονταν από τις βαλκανικές αγορές. Η τουριστική σεζόν στον προορισμό παρέμεινε και τη φετινή χρονιά στα επίπεδα των 150 ημερών.