ependyseisΣοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία έχει η πολιτική αβεβαιότητα. «Αναστολη» μέχρι νεωτέρας σε προχωρημένα επενδυτικά σχέδια στο real estate και τον τουρισμό. Τα βαθύτερα προβλήματα και ο διεθνής περίγυρος.

Σε πάγωμα, αλλά και σε ακύρωση μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων, που προωθούσαν ξένοι όμιλοι στην Ελλάδα έχει οδηγήσει η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, σοβαρές είναι οι επιπτώσεις κυρίως στον τομέα των ακινήτων, ενώ «στο ψυγείο» έχουν τοποθετηθεί και αντίστοιχες κινήσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός.

Η προσωρινή αναστολή επενδυτικών σχεδίων δεν θεωρείται η χειρότερη εξέλιξη από στελέχη εταιρειών συμβούλων. Αυτό που κυρίως φοβούνται είναι πως θα χρειαστούν μήνες προκειμένου να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι διεθνείς όμιλοι που από την αρχή του χρόνου διερευνούσαν την ελληνική αγορά.

Οι ίδιοι παράγοντες ξεκαθαρίζουν πως συνεχίζουν να κινούνται στην ελληνική αγορά διεθνή επιθετικά χαρτοφυλάκια (vulture funds ή private equities) τα οποία αναζητούν ευκαιρίες για αγορές «μισοτιμής». Το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων επενδυτών παραμένει αμείωτο, καθώς η αναστάτωση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα τιμήματα.

«Οι ξένοι επενδυτές στον τομέα των ακινήτων δεν έχουν ακριβώς παγώσει τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά εμφανίζονται εξαιρετικά μουδιασμένοι» δηλώνει η Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική που εκπροσωπεί την Ελλάδα τον διεθνή όμιλο Jones Lang LaSalle. «Ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί και το due diligence δεν προχωρούν στο επόμενο βήμα καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση».
euro2day.gr