ploia1506Oι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την κυκλικότητα της αγοράς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αφού το 1ο εξάμηνο του έτους έχουν επενδύσει σε παραγγελίες νέων πλοίων όλων των τύπων 5,5 δισ. δολ. με τα 3,634 δισ. δολ. να είναι για τοποθετημένες παραγγελίες και το 1,3 δισ.δολάρια να αφορά options και συμβόλαια τα οποία είναι προς υπογραφή, δείχνοντας έτσι την πεποίθηση τους ότι από το 2014» επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA.

Σύμφωνα με στοιχεία της IHS Global Limited, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, η χωρητικότητα των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου σε DWT, αυξήθηκε κατά 6,63% σε ετήσια βάση, το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης από τα τέλη του 2009.

Το γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης της χωρητικότητας είναι κάτω από το 7%, αναφέρει η RS Platou, προσφέρει «ανακούφιση» στην αγορά καθώς για αρκετό διάστημα αυξανότανε με μεγαλύτερο ρυθμό του 7% τη στιγμή που η αύξηση της ζήτησης για πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου από την Κίνα κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του έτους ήτανε στο 4,5%.

Μηνάς Τσαμόπουλος

protothema