Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει πρόταση για τον τερματισμό των λεγόμενων Golden Passports και τη ρύθμιση των συστημάτων Golden Visa πριν από τη λήξη της θητείας της, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση τους από εγκληματίες.

Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που καθορίζει διάφορα μέτρα που καλούνται να λάβουν τα κράτη μέλη σχετικά με την ιθαγένεια και τη διαμονή τους από επενδυτικά προγράμματα που είχαν εγκριθεί προηγουμένως από την αρμόδια Επιτροπή στα μέσα Φεβρουαρίου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η εισηγήτρια Sophia in ‘t Veld είπε ότι τα προγράμματα εξυπηρετούν «σκιερά» άτομα να μπουν από την πίσω πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

«Είναι καιρός να κλείσουμε αυτή την πόρτα για να μείνουν έξω οι Ρώσοι ολιγάρχες και άλλα άτομα με βρώμικα χρήματα, είπε χαρακτηριστικά.

Οι κυβερνήσεις κρατών μελών αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δεδομένου αυτού που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε πλέον να παρακάμψουμε αυτό το ζήτημα».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επιβολή φόρου για Golden Passports και Golden Visa

Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει φόρο σε κάθε Golden Passport που εκδίδεται μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων και φόρο επ’ αόριστον σε Golden Visas.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ευρωκοινοβουλίου, όσον αφορά στα προγράμματα Golden Passport, τα οποία είναι γνωστά ως προγράμματα «ιθαγένεια με επένδυση» (CBI), τα ίδια απειλούν την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ.

Το κοινοβούλιο περιγράφει την πρακτική -που ισχύει στη Μάλτα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο- «ως «free-riding», καθώς τα κράτη μέλη πωλούν αυτό που δεν προοριζόταν ποτέ να γίνει εμπόρευμα.»

Οι αιτήσεις έγιναν δεκτές ακόμη και όταν δεν πληρούνταν οι απαιτήσεις, λένε οι ευρωβουλευτές, σε δελτίο τύπου. Και απαιτούν «να καταργηθούν σταδιακά αυτά τα προγράμματα λόγω των κινδύνων που ενέχουν».

Κανόνες που θα αντιμετωπίσουν το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά

Όσον αφορά τις λεγόμενες χρυσές βίζες, μέσω των 12 χωρών μελών που χορηγούν άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς με επενδύσεις στην επικράτεια τους, το ευρωκοινοβούλιο θέλει η ΕΕ να θεσπίσει κανόνες που θα αντιμετωπίσουν το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, συμπεριλαμβανομένου και του αυστηρού  ελέγχου ιστορικού του αιτούντος.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης τις αρχές αυτών των 12 κρατών μελών να επιβάλλουν ελάχιστη φυσική διαμονή και ενεργό συμμετοχή, ποιότητα, προστιθέμενη αξία και συνεισφορά στην οικονομία μέσω των επενδύσεων. Ζητούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να:

  • Ορίσει φόρο για τέτοιου είδους συστήματα με «την επιβολή εισφοράς από την ΕΕ ενός σημαντικού ποσοστού στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν έως να καταργηθούν σταδιακά τα «χρυσά διαβατήρια» και επ’ αόριστον για «χρυσές βίζες».
  • Ασκήσει πίεση σε τρίτες χώρες που επωφελούνται από το ταξίδι χωρίς βίζα στην ΕΕ για να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους.

Οι ευρωβουλευτές επικρότησαν την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να περιορίσουν την έκδοση χρυσών θεωρήσεων και διαβατηρίων για τους Ρώσους αιτούντες, εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνθηκαν επίσης να επανεξετάσουν τις εγκεκριμένες αιτήσεις των Ρώσων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σε κανένα άτομο με δεσμούς με το καθεστώς Πούτιν δεν θα δοθεί υπηκοότητα και διαμονή στην ΕΕ.