Η κρουαζιέρα ποταμών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας κινήθηκε θετικά και για το 2018, όμως με ρυθμούς βραδείας ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018 από τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA), Βρετανοί και Ιρλανδοί πραγματοποίησαν 232.300 κρουαζιέρες ποταμών, δηλαδή 10,4% περισσότερες σε σχέση με το 2017.

Ωστόσο, το 2017 ο αριθμός των επιβατών κινήθηκε σε ρυθμούς- ρεκόρ σημειώνοντας αύξηση 21%, με τον αριθμό των επιβατών να ανέρχεται σε 210.400 και το Δούναβη να γίνεται ο αγαπημένος ποταμός κρουαζιέρας για Βρετανούς και Ιρλανδούς ξεπερνώντας το Ρήνο.

Στη Νότια Ευρώπη, ο ποταμός Δούρος της Ιβηρικής Χερσονήσου σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης της επισκεψιμότητας, με άνοδο 15%.

Κατά μέσο όρο η διάρκεια μια κρουαζιέρας ποταμού στην Ευρώπη είναι 8 νύχτες, ενώ οι μη-ευρωπα’ι’κές κρουαζιέρες διαρκούν κατά μέσο όρο 6-7 βράδια. Μια αύξηση της τάξης του 3,1% σε σχέση με το 2017.

Ο Andy Harmer, διευθύνων σύμβουλος της CLIA για την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας δήλωσε πως το 1/3 από όλα τα κρουαζιερόπλοια ποταμών είναι νέας κατασκευής, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν άλλα 18 από το 2020. Αυτό σημαίνει πως απευθύνονται στο μοντέρνο ταξιδιώτη, ο οποίος θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο με άνεση και στύλ.

Επιπλέον, ο Harmer τόνισε πως η κρουαζιέρα ποταμών προσφέρει τη δυνατότητα εκδρομών στους προορισμούς, προσφέροντας στους επιβάτες διαφορετικές εμπειρίες, όπως είναι η ποδηλασία, το κανό και η πεζοπορία.