Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) έστειλε επιστολή στHν Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) , Ursula von der Leyen, στον Επίτροπο της ΕΕ για Θέσεις Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Nicolas Schmit και στην Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, Adina VALEAN, ζητώντας άμεση δράση από την ΕΚ για να σταματήσει μια υπόθεση παραβίασης του κράτους δικαίου από την ουγγρική κυβέρνηση και επίσης, μια σαφής κατάσταση κατάρρευσης της ένωσης σε αυτό το κράτος μέλος της ΕΕ.

Απευθυνόμενο στους ηγέτες της ΕΚ, το ETF εκφράζει τις βαθιές του ανησυχίες σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση των εργαζομένων της εναέριας κυκλοφορίας στον ουγγρικό πάροχο υπηρεσιών αεροναυτιλίας (ANSP) – HungaroControl – στους οποίους απαγορεύεται πλέον να οργανώνουν οποιαδήποτε απεργία, βάσει δύο παράνομων διατάξεων που εκδόθηκαν από η κυβέρνηση Όρμπαν.

Πρόκειται για σαφή εκφοβισμό κατά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από την Ουγγαρία, αναφέρει η ETF στην επιστολή που απευθύνεται στους Επιτρόπους της ΕΕ. Το διάταγμα όχι μόνο απορρίπτει την απόφαση 2.Mkk.35.080/2021/5 του Ουγγρικού Εφετείου, αλλά παραβιάζει επίσης το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ETF καταδικάζει έντονα την παρέμβαση της ουγγρικής κυβέρνησης στην παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας και τη δημιουργία ενός εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος που αυξάνει τα επίπεδα άγχους μεταξύ των εργαζομένων στην εναέρια κυκλοφορία και αποτελεί επίσης σοβαρό κίνδυνο ασφάλειας για τους επιβάτες, τους εργαζόμενους και τους πολίτες.