Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) διέταξε επιθεωρήσεις σε περίπου 2.000 Boeing 737 NGs και Classics που δεν είχαν πετάξει για τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τον εντοπισμό ζητημάτων στις βαλβίδες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βλάβη του κινητήρα.

Με δεδομένο ότι τα αεροπλάνα «βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος ή χρησιμοποιούνται λιγότερο» λόγω της πανδημίας Covid-19, οι βαλβίδες μπορεί να είναι «πιο ευαίσθητες στη διάβρωση», αναγνώρισε η Boeing. Ο κατασκευαστής έχει ήδη συμβουλεύσει τους πελάτες που πετούν με αυτά τα 737 να κάνουν επιθεωρήσουν.

Τα αεροπλάνα συνήθως υποβάλλονται σε διεξοδική εξέταση όταν πρόκειται να απογειωθούν μετά από αρκετές ημέρες ακινητοποίησης.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει ότι διέταξε πιο συγκεκριμένες επιθεωρήσεις στα 737 NG και 737 Classic μετά από «τέσσερις πρόσφατες αναφορές βλαβών κινητήρα που σχετίζονται με βαλβίδες ελέγχου. Εάν αυτή η βαλβίδα ανοίγει κανονικά με ισχύ απογείωσης, μπορεί να κολλήσει στην ανοικτή θέση κατά τη διάρκεια της πτήσης και να μην κλείσει όταν η ισχύς μειωθεί κατά την έναρξη της καθόδου, προκαλώντας τη διακοπή της λειτουργίας του συμπιεστή ανεπανόρθωτα και την αδυναμία επανεκκίνησης του κινητήρα. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε προσγείωση έκτακτης ανάγκης».

Επίσης, «αν βρεθεί διάβρωση» κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, «η βαλβίδα πρέπει να αντικατασταθεί πριν το αεροσκάφος επιστρέψει σε λειτουργία», ανέφερε το πρακτορείο.

Η Boeing είπε ότι ήταν έτοιμη να παράσχει πληροφορίες σχετικά με επιθεωρήσεις και πιθανές αντικαταστάσεις ανταλλακτικών, εάν οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων αεροσκαφών εντόπιζαν κάποιο πρόβλημα.