Σε διεθνή τουριστικό προορισμό βασισμένο σε υψηλά, διεθνή στάνταρντς, σχεδιάζει να μετατρέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα «παρθένας» ακτογραμμής της Ερυθράς Θάλασσας, η Σαουδική Αραβία.

Το συγκεκριμένο έργο που θα δημιουργηθεί από το κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, θα καλύπτει μια έκταση 34.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων – περιοχή δηλαδή μεγαλύτερη από το Βέλγιο – μεταξύ των πόλεων Umluj και Al Wajh – που περιλαμβάνει 50 νησιά, παραλίες και ανενεργά ηφαίστεια.

Η Σαουδική Αραβία έχει ως στόχο να αναπτύξει την τουριστική υποδομή της σε ολόκληρο το βασίλειο μέχρι το 2020, στο πλαίσιο του σχεδίου Vision 2030 για τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF),  ανακοίνωσε το έργο της Ερυθράς Θάλασσας,  στο οποίο θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες στον κόσμο το τεράστιο αυτό θέρετρο, όπως αναφέρει το  Saudi Press Agency.

Με την τουριστική επένδυση θα δημιουργηθεί μια ημι-αυτόνομη περιοχή στην οποία θα ισχύουν ανεξάρτητοι νόμοι και κανονιστικό πλαίσιο που θα εποπτεύεται από επιτροπή, σημάδι προσπάθειας ελάφρυνσης των αυστηρών κανόνων που ισχύουν για τον τουρισμό σε αυτό το άκρως συντηρητικό βασίλειο.

Οι τουρίστες των περισσότερων εθνικοτήτων δεν θα χρειάζεται να έχουν βίζα ή θα μπορούν να την προμηθεύονται μέσω Ίντερνετ.

Οπως αναφέρεται σε λίγα λεπτά από την κύρια παραλία, οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου και ενός φυσικού καταφυγίου για εξερεύνηση της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή.

Οι λάτρεις της περιπέτειας θα μπορούν να περιηγούνται ανάμεσα στα ανενεργά ηφαίστεια στην περιοχή του έργου και οι λάτρεις της κατάδυσης μπορούν να εξερευνήσουν τους άφθονους κοραλλιογενείς υφάλους.

Οι επισκέπτες θα έχουν και πρόσβαση στα αρχαία ερείπια του Mada’in Saleh, που χτίστηκε από τους ίδιους τεχνίτες της αρχαιότητας που κατασκεύασαν την διάσημη πόλη Πέτρα στην Ιορδανία.

Αυτό το μνημείο είναι και το πρώτο στη Σαουδική Αραβία που ανακηρύχθηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας της Unesco.

Αν πετύχει το μεγαλεπίβολο σχέδιο, θα αλλάξει την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής που τώρα περιορίζεται στους Μουσουλμάνους προσκυνητές της Μέκκα.

Σημειώνεται ότι εδώ απαγορεύονται το αλκοόλ, τα ρούχα δυτικού τύπου και ο συγχρωτισμός μεταξύ των δύο φύλων.

Το πρώτο στάδιο του έργου αναμένεται να ξεκινήσει κατά το γ’ τρίμηνο του 2019 και να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του 2022.

Αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 35.000 θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας 15 δισ. ριάλια (4 δισ. δολ.).