Η επιλεκτική τουριστική ζήτηση σε πολλά νησιά μας, οι επιδράσεις της υπερβάλλουσας τουριστικής κίνησης σε μερικά από αυτά, η δημογραφική ερήμωση και το στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο ήταν ανάμεσα στα θέματα της Ομάδας Εργασίας Νησιωτικής Οικονομίας στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης.

Η συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του ΟΤΙΕ (Παρατηρητήριο Τουρισμού για τα Ευρωπαϊκά Νησιά), έναν οργανισμό που στηρίζεται από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Επιμελητηρίων (INSULEUR), ενώ αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας είναι η εκπόνηση μελετών και η ενεργός πολιτική μέσω δράσεων και παραστάσεων με σκοπό την καλύτερη υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις «νησιωτικές συνθήκες».

Το Επιμελητήριο Χανίων ανέδειξε, το πρόβλημα της διατήρησης της πολιτικής των «νησιωτικών συνθηκών» στη πράξη -δεδομένης της μερικής ή ολικής αναίρεσης των σχετικών προβλέψεων λόγω κρίσης στην Ελλάδα, των μεταναστευτικών ροών (Ελλάδα, Ιταλία) και την “μεταφορά” καλών πρακτικών μεταξύ των νησιωτικών οικονομιών σε θέματα επιμόρφωσης επιχειρηματιών και εργαζομένων, σύγχρονων συγκοινωνιών (π.χ. υδροπλάνα για κοντινές αποστάσεις) και ειδικών εκπαιδευτικών ευκαιριών όπως σχολεία για θαλάσσια τουριστικά επαγγέλματα και για την τουριστική εν γένει εκπαίδευση.

Για την δυνατότητα των σχετικών συναντήσεων και δικτύωσης, το Επιμελητήριο Χανίων δήλωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει την Ομάδα Εργασίας με προτάσεις και ανταλλαγή καλών πρακτικών.