Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι δήμοι στην Ολλανδία έχουν την εξουσία -σύμφωνα με νέο νόμο- να απαγορεύουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων σε ορισμένες περιοχές σε επενδυτές που αποκοτούν οικονομικά προσιτά σπίτια, με σκοπό την ενοικίαση τους.

Το Άμστερνταμ που μαστίζεται από υπερτουρισμό -λόγω και των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων- είναι ο πρώτος δήμος των Κάτω Χωρών που εφαρμόζει τον νόμο από την 1η Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν σπίτια πρέπει να μένουν μόνοι τους σε αυτά και δεν μπορούν να τα νοικιάσουν για τέσσερα χρόνια.

«Τα σπίτια προορίζονται για να ζεις, όχι για να κερδίζεις χρήματα», ανέφερε ο δήμος του Άμστερνταμ σε δελτίο τύπου.

Το ένα τρίτο των σπιτιών του Άμστερνταμ βρίσκεται ήδη στα χέρια επενδυτών. Μεγάλο μέρος τους χρησιμοποιείται ως βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις. Και ο νέος νόμος είναι ένα ακόμα όπλο της πόλης για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού.

Οι Κάτω Χώρες ελπίζουν ότι η προστασία των αγορών θα δώσει στους αγοραστές -ιδιαίτερα στα άτομα με εισόδημα μεσαίου επιπέδου- καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας.

Πέρυσι στοιχεία από τέσσερις από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας αποκάλυψαν ότι το 34% των ακινήτων που πωλήθηκαν το 2020 αγοράστηκαν από κατασκευαστές ακινήτων.
Από τα περίπου οκτώ εκατομμύρια σπίτια σε όλη τη χώρα, σχεδόν τα 700.000 από αυτά ενοικιάζονται από τους επενδυτές.

Ομοίως, το Ρότερνταμ, η Ουτρέχτη, το Γκρόνινγκεν και η Χάγη έχουν επιβεβαιώσει τα σχέδια τους να ακολουθήσουν το μέτρο το συντομότερο δυνατό.

Το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο προστασίας στις 16 Φεβρουαρίου.