Σε απόσταση αναπνοής από τα μικρασιατικά παράλια, στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, πέντε μεγάλα νησιά (Ικαρία, Σάμος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος) και αρκετά μικρότερα (Άγιος Ευστράτιος, Άγιος Μηνάς, Αντίψαρα, Θύμαινα, Οινούσσες, Σαμιοπούλα, Φούρνοι, Ψαρά) σας προσφέρουν αξέχαστες διακοπές.

Παρά τη μεγάλη απόσταση που τα χωρίζει από τα κύρια αστικά κέντρα της χώρας, η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με σύγχρονα πλοία και οι αεροπορικές συνδέσεις, τα έχουν καταστήσει ιδιαίτερα προσιτούς προορισμούς.

Θα μαγευτείτε από τα καταπράσινα μέρη, τις παραλίες με κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά, τους παραδοσιακούς οικισμούς και την πλούσια ιστορία που θα γνωρίσετε από κοντά στα μουσεία των νησιών.

Ικαρία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ίκαρος, αγνοώντας τη συμβουλή του πατέρα του Δαίδαλου, πέταξε πολύ ψηλά, προσεγγίζοντας τον ήλιο με αποτέλεσμα, τα κέρινα φτερά του, που είχε κατασκευάσει, να λιώσουν και να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί, δίνοντας το όνομά του στο Ικάριο Πέλαγος. Εκτός από τις ηλιόλουστες παραλίες της Ικαρίας, μπορείτε να εξερευνήσετε τους αρχαιολογικούς της χώρους, τα φυσικά της μνημεία (που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000), τους παραδοσιακούς της οικισμούς, τις ιαματικές της πηγές γνωστές από την αρχαιότητα, και τα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ζήστε την εμπειρία των φημισμένων πανηγυριών και των αθλητικών διοργανώσεων που φιλοξενούνται στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μάθετε περισσότερα για το νησί της Ικαρίας εδώ.

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/ikaria/

Λήμνος

Το νησί του Ηφαίστου, Θεού της Φωτιάς και των μεταλλουργών, είναι ιδανικό για ήρεμες διακοπές. Επισκεφθείτε την Μύρινα, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, μάθετε περισσότερα για την ιδιαίτερη ιστορία του τόπου και γευτείτε παρέα με τους ντόπιους φρέσκα ψάρια. Εξερευνήστε τα ηφαιστειακά της πετρώματα και επισκεφθείτε τα μουσεία του νησιού. Αξίζει να περιηγηθείτε στις λίμνες της Αλυκής και της Χορταρολίμνης που εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000.

Μάθετε περισσότερα για το νησί της Λήμνου εδώ.

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/limnos/

Λέσβος

Η Λέσβος είναι η γενέτειρα της φημισμένης ποιήτριας της αρχαιότητας, Σαπφούς. Αρχοντικά σπίτια κοσμούν την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, ενώ παραδοσιακοί οικισμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το νησί (Αγιάσος, Ασώματος, Βατούσα, Ερεσός, Μανταμάδος, Μήθυμνα, Πέτρα, Πλωμάρι, Σίγρι, Συκαμιά). Επισκεφθείτε το Πλωμάρι, το χωριό που φημίζεται για το πολύ καλό και δυνατό του ούζο. Συνδυάστε ένα ουζάκι με τις μοναδικές σαρδέλες Καλλονής. Χαλαρώστε στις ιαματικές πηγές στη Θέρμη, την Εφταλού και τη Γέρα και περπατήστε σε παρθένες, χρυσαφένιες παραλίες.

Μάθετε περισσότερα για το νησί της Λέσβου εδώ.

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/lesvos/

Χίος

Η Χίος είναι γνωστή ως το νησί της μαστίχας, ένα μοναδικό προϊόν που καλλιεργείται στα περίφημα Μαστιχοχώρια. Ξεναγηθείτε σε αυτά και γνωρίστε την πλούσια ιστορία τους που ξεκινά από το 14ο αιώνα κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, όταν κτίστηκαν. Ανάμεσα σε αυτά, τα Μεστά, που είναι ένας μεσαιωνικός θησαυρός με καστρόπυργους, αρχαίους ναούς, και μαγευτικά πέτρινα σπίτια που ενώνονται με καμάρες.

Απολαύστε λαχταριστά πιάτα με μαστίχα ή πιείτε ένα ποτηράκι σουμάδα, το παραδοσιακό αναψυκτικό από αμύγδαλα.

Αρκετά μουσεία και παραδοσιακά πανηγύρια μαρτυρούν τη μακρόχρονη ιστορία και παράδοση του νησιού. Αμμώδεις παραλίες, ερημικές ή μη, αλλά και απομεροι κολπίσκοι, σας περιμένουν να τους ανακαλύψετε.

Μάθετε περισσότερα για το νησί της Χίου εδώ.

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/chios/

Σάμος

Η Σάμος είναι η γενέθλια γη του φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, του φιλόσοφου Επίκουρου και του αστρονόμου Αρίσταρχου του Σάμιου, που πρώτος υποστήριξε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε δύο μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το Πυθαγόρειο, ένα αρχαίο οχυρωμένο λιμάνι με αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία, καθώς και το Ηραίο, τον ναό της Σάμιας Ήρας. Παρακολουθήστε πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικά φεστιβάλ. Περπατήστε στο Βαθύ, τον παραδοσιακό οικισμό του νησιού και γνωρίστε την ιστορία του τόπου.

Πλούσια σε βλάστηση, η Σάμος διαθέτει παραλίες με λευκή άμμο και παραδοσιακά χωριά, ενώ φημίζεται για το κρασί της, το γνωστό σαμιώτικο.

Μάθετε περισσότερα για το νησί της Σάμου εδώ.

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/samos/

Οινούσσες

Οι Οινούσσες είναι μια συστάδα εννιά νησιών, που βρίσκονται μεταξύ της Χίου και της μικρασιατικής χερσονήσου της Ερυθραίας. Θεωρούνται ησυχαστήριο για τους επισκέπτες του καλοκαιριού – ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο με παρθένους ψαρότοπους και μαγευτικούς βυθούς σας περιμένει να το εξερευνήσετε. Μάθετε περισσότερα για μακρόχρονη ναυτική παράδοση των Οινουσσών στο Ναυτικό μουσείο. Οι Οινούσσες έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000.

Μάθετε περισσότερα για τις Οινούσσες εδώ.

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/oinousses/

Ψαρά

Τα Ψαρά, αναφέρονται για πρώτη φορά στην Οδύσσεια του Ομήρου (ραψωδία Γ) ως Ψυρίη. Γενέτειρα θρυλικών αγωνιστών του 1821, τα Ψαρρά καθιερώθηκαν ως ένα από τα σύμβολα της ελληνικής ιστορίας και αποτελούσαν την τρίτη ναυτική δύναμη στην Ελλάδα, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες.

Ακολουθείστε τα πεζοπορικά μονοπάτια και εξερευνήστε όμορφες εκκλησίες και σημαντικά ιστορικά μνημεία. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις γευστικές και συνάμα προσιτές σε τιμές αστακομακαρονάδες του νησιού.

Μάθετε περισσότερα για τα Ψαρά εδώ.

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/psara/

Φούρνοι

Οι Φούρνοι, είναι συστάδα νησιών που στο παρελθόν υπήρξαν καταφύγιο των πειρατών. Η ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα, τα αρωματικά φυτά και ελαιόδεντρα συνθέτουν ένα εντυπωσιακό τοπίο. Μεσογειακές φώκιες, δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες βρίσκουν καταφύγιο στους Φούρνους, κυρίως κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους.

Μάθετε περισσότερα για τους Φούρνους εδώ.

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/fournoi/

Άγιος Ευστράτιος

Ο Άγιος Ευστράτιος (Αη – Στράτης) είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί ανάμεσα στη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Σκύρο. Χάρη στα ερείπια αρχαίων οικισμών και στη γαλήνια παρθένα φύση του, το νησί έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Προστασίας (ΤΚΠ) και σημαντική περιοχή για πτηνά της Ελλάδας.

Μάθετε περισσότερα για τον Άγιο Ευστράτιο εδώ.

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/agios-efstratios/