Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σχετικά με τον ΦΠΑ των ανείσπρακτων τιμολογίων της Thomas Cook, που χρεοκόπησε τον Σεπτέμβριο του 2019.
Οι ξενοδόχοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιληφθούν του ζητήματος που έχει προκύψει και να «απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής ποσών που ούτε εισέπραξαν, ούτε πρόκειται να εισπράξουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Μανώλης Τσακαλάκης.
Oλόκληρη η επιστολή της ΠΟΞ
«Είμαστε, δυστυχώς, υποχρεωμένοι να επανέλθουμε για πολλοστή φορά στο ζήτημα του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είχαν εκδώσει προς την εταιρεία “Thomas Cook”.
Έχουμε και με προηγούμενες επιστολές μας επισημάνει πως θα έπρεπε ήδη το συγκεκριμένο πρόβλημα να έχει επιλυθεί οριστικά και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη με αριθμό 355/2019 απόφαση του ΣτΕ και έχουν γίνει δεκτά με την με αριθμό Ο ΔΕΕΦ Α 1165616 ΕΞ 2019 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, αλλά και από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τη με αριθμό 2507/2019 απόφασή της, να απαλλαγούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων που εξέδωσαν προς τη Thomas Cook.
Αντί αυτού μέχρι σήμερα έχει προβλεφθεί μόνο η υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις αναστολή της πληρωμής των παραπάνω ποσών, αναστολή η οποία παρατάθηκε με το άρθρο 295 του ν.4738 έως την 30-4-2021.
Πλην όμως, όπως διαπίστωσαν τα μέλη μας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης, παρά τη χορηγούμενη αναστολή δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα διότι τα παραπάνω ποσά, αν και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί, εμφανίζονται ως οφειλόμενα! Ποιο, λοιπόν, το νόημα της χορηγηθείσας αναστολής;
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου αφενός να επιλυθεί το ανωτέρω πράγματι παράλογο πρόβλημα και αφετέρου να δώσετε επιτέλους ένα τέλος στην ταλαιπωρία των μελών μας, απαλλάσσοντάς τα από την υποχρέωση καταβολής ποσών που ούτε εισέπραξαν, ούτε πρόκειται να εισπράξουν.
Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι αντιμετωπίζουμε, σε μια περίοδο που με μηδενική ρευστότητα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μάχονται κυριολεκτικά για την επιβίωση τους, είναι άδικο να αναγκάζονται να προσφύγουν δικαστικά και να επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά για ένα δίκαιο αίτημα, η νομική βασιμότητα του οποίου έχει ήδη κριθεί από το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας».