Δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή και να λάβουν, μέσα στο Νοέμβριο από 1.000 έως 2.000 ευρώ έχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι -μεταξύ των οποίων και ξεναγοί- που αμείβονται κόβοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από μπλοκάκι.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άρχισε να δέχεται αιτήσεις για τα 1,2 δις ευρώ του τέταρτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής και πάλι η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport».

Οι αιτήσεις αφορούν όσους επλήγησαν οικονομικά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, λόγω του δεύτερου κύματος Covid-19.

Από το ποσό που θα εισπράξουν, οφείλουν να επιστρέψουν μόνο το 50% σε 40 μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022.

Δικαιούχοι και οι ξεναγοί

Δικαίωμα λήψης της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει κάθε ατομική επιχείρηση που δεν απασχολεί κανέναν εργαζόμενο και δεν διαθέτει ταμειακή μηχανή, εφόσον η δραστηριότητα της περιλαμβάνεται στον κατάλογο αυτών που θεωρούνται «πληττόμενες».

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται εκατοντάδες δραστηριότητες που ασκούνται ατομικά από ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και οι ξεναγοί. Και γενικότερα από αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι λαμβάνουν τις μηνιαίες αμοιβές τους, όχι με τη μορφή μισθών, αλλά εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από μπλοκάκι.

Οι προϋποθέσεις

Να έχουν υποβάλει οικονομικά στοιχεία στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα, θα πρέπει να δηλώσουν στην εφαρμογή «Τα έσοδά μου» της πλατφόρμας «myBusinessSupport» τα ακαθάριστα έσοδα που είχαν κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2020.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης ολοκληρώνεται σε 2 βήματα

  1. Συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία εσόδων-εξόδων της επιχείρησης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ» στην πλατφόρμα “myBusinessSupport”.
    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων αυτών, διότι μετά την οριστικοποίησή τους δεν είναι δυνατή η τροποποίησή τους.
  2. Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ», πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί οριστικοποιημένη αίτηση χορήγησης μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport”, και ειδικότερα μέσω της εφαρμογής «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ».
    Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης της αίτησης, η αίτηση τροποποιείται μόνο αυθημερόν.

Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας ενώ το ύψος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το χρηματοδοτικό σχήμα θα παρουσιάζεται απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.