Το 2012 θα είναι ιστορική χρονιά για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, που διατυπώνουν διεθνείς αναλυτές και οικονομικοί παράγοντες. Δυστυχώς, ως προς την Ελλάδα σχεδόν όλες οι προβλέψεις δίνουν προβάδισμα στην έξοδό μας από την ευρωζώνη, καθώς οι αναλυτές αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα μας και κυρίως στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Τεχνικά, πάντως, δεν είναι απλή η διαδικασία επιστροφής στη νέα δραχμή και, ως εκ τούτου, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο θα μάθουμε πώς θα πορευτούμε. Επιστροφή στη δραχμή, πάντως, υπό τις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες στην οικονομία, όπως είπε ο Γερμανός μάνατζερ Κλάους Καλντεμόργκεν, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων DWS, θα γυρίσει τη ζωή μας στο… κάρο.

«Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή», είπε ο Κλάους Καλντεμόργκεν, «στη θέση των Φολκσβάγκεν θα έλθουν τα κάρα με τα μουλάρια. Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία και αυτό θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στους Έλληνες»…

Η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, εξάλλου, σχολιάζοντας τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, υπογραμμίζει ότι «πίσω από κλειστά μικρόφωνα και κάμερες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι αισιόδοξες δηλώσεις αντικαθίστανται από έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα παραμονής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση».

Η ίδια εφημερίδα υπογραμμίζει ότι πλησιάζουμε στην τελική «ελληνική παρτίδα πόκερ». Τις επόμενες εβδομάδες, γράφει, κρίνονται τα πάντα για την Αθήνα. «Ο Λουκάς Παπαδήμος πρέπει να επιφέρει μαζικές περικοπές για να εισπράξει τη νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων. Αν δεν το καταφέρει, τότε η χώρα θα βρεθεί στο κενό». Παρατίθεται επίσης το πόρισμα του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικα Πόλ Τόμσεν, ότι τα μέτρα που συμφωνηθηκαν απλά δεν εφαρμόζονται. «Καθόλου περίεργο», σημειώνει η εφημερίδα, «οι ελληνικές συντεχνίες, όπως οι οδηγοί ταξί, οι φαρμακοποιοί και οι δικηγόροι, που ήταν ως τώρα θωρακισμένοι έναντι οποιουδήποτε ανταγωνισμού, έχουν χάρη στο πελατειακό σύστημα καλές διασυνδέσεις με τα πολιτικά κόμματα. Από τη στήριξη αυτών των κομμάτων (…) εξαρτάται τώρα ο ανεξάρτητος Παπαδήμος».

Ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ, επίσης, τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «μισή αποχώρηση από την ΕΕ και ίσως θα επανέφερε τη χώρα στο επίπεδο των δεκαετιών του ’60 και ‘70». Ο Κλέμενς Φουστ προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο αλυσιδωτής αντίδρασης και στην υπόλοιπη ευρωζώνη αν αποχωρήσει η Αθήνα από τη ζώνη του κοινού νομίσματος: «Οι πολίτες άλλων χωρών σε κρίση θα φοβούνταν ότι θα συμβεί και εκεί το ίδιο και θα έσπευδαν στις τράπεζες για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Θα απειλούνταν ταραχές, μπροστά στις οποίες οι έως τώρα διαμαρτυρίες είναι παιδικό παιχνίδι».

Αν θες να καταραστείς κάποιον, λένε οι Κινέζοι, ευχήσου του να ζήσει σε ενδιαφέροντες καιρούς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ζούμε σε «ενδιαφέροντες καιρούς»…

Γιάννης Παπαδόπουλος