Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επαναφέρει επιτέλους τους τυπικούς κανόνες για τη χρήση slots αεροδρομίων την επόμενη χειμερινή περίοδο, 2022/23.

Η Επιτροπή πρότεινε αύξηση του τυπικού ποσοστού χρήσης slosts στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από 64% που είναι σήμερα, σε 80% (που ήταν πριν από την πανδημία) από τις 30 Οκτωβρίου 2022.

Όπως υπογραμμίζει το ACI Europe οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν στα διαθέσιμα slots το 80% του χρόνου για να τα κρατήσουν την επόμενη σεζόν, θέτοντας τέλος στα διαδοχικά μέτρα χαλάρωσης που έχουν παραμείνει από την άνοιξη του 2020.

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πώς οι απρόβλεπτες εξελίξεις σε συγκεκριμένα δρομολόγια μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των αεροπορικών εταιρειών να ανταποκρίνονται πλήρως στις συνήθεις απαιτήσεις χρήσης slots, επηρεάζοντας έτσι τα αεροπορικά ταξίδια.

Η Επιτροπή θέλει επίσης να επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να πληρούν το ποσοστό χρήσης slots σε έκτακτες καταστάσεις όπως επιδημιολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικές καταστροφές, πολιτικές αναταραχές και άλλες καταστάσεις που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στα αεροπορικά ταξίδια.

Σε περιπτώσεις όπου τα επίπεδα εναέριας κυκλοφορίας πέφτουν κάτω από το 80%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, η Επιτροπή θέλει να διατηρήσει την εξουσία να μειώσει το ποσοστό χρήσης slots, για μια περίοδο τεσσάρων διαδοχικών εβδομάδων.

Tο ACI Europe υποστήριξε επίσης την παραπάνω ευελιξία που πρότεινε η Επιτροπή μέσω της «δικαιολογημένης μη χρήσης slots». Όπως εξήγησε, αυτό θα εξακολουθεί να επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να τα διατηρούν όταν δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν λόγω των εναπομεινάντων ταξιδιωτικών περιορισμών σε συγκεκριμένες αγορές ή του πολέμου στην Ουκρανία και των σχετικών διεθνών κυρώσεων.

Το ACI Europe, τονίζει ότι η επιστροφή στον λεγόμενο κανόνα χρήσης 80:20 συνάδει με τη συνεχιζόμενη δυναμική ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο αυτό, «αντικατοπτρίζει την ανάγκη μετάβασης από την προστασία των χαρτοφυλακίων slots κατεστημένων αεροπορικών εταιρειών στην προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης της χωρητικότητας των αεροδρομίων και στην αποκατάσταση της ζωτικής σημασίας αεροπορικής συνδεσιμότητας της Ευρώπης, τώρα που οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του COVID-19 έχουν σε μεγάλο βαθμό απαλειφθεί ή ακόμη και καταργηθεί και οι δύο εντός της Ευρώπης και στις περισσότερες άλλες περιοχές του κόσμου».