Μετά από καιρό, η εταιρεία διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων Costa Crociere, μέλος της Carnival Corporation Plc και μεγαλύτερη εταιρεία του είδους της στην Ευρώπη, γιόρτασε ένα χαρμόσυνο γεγονός, όπως αυτό της ονοματοδοσίας του νέου υπερσύγχρονου κρουαζιερόπλοιου του στόλου της, του Costa Fascinosa.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Βενετία με πολλούς προσκεκλημένους οι οποίοι είχαν παραταχθεί εντός του πλοίου σε ειδικό χώρο κοντά στο αίθριο και στον χώρο του τριών επιπέδων θεάτρου του πλοίου.

Το καλωσόρισμα έγινε από 3 στελέχη της εταιρείας που εξήραν το μεγαλείο και την ιστορία της μεγάλης Ιταλικής εταιρείας αλλά και των φημισμένων ναυπηγείων της Fincantieri όπου ναυπηγήθηκε το κρουαζιερόπλοιο.
 
Μετά από 80 περίπου λεπτών ομιλίες και τελετουργίας που συνοδεύθηκαν από ελάχιστα χειροκροτήματα (λόγω του πρόσφατου τραγικού γεγονότος του ναυαγίου του Costa Concordia), ένα μικρό κορίτσι ντυμένο καλοκαιρινά μετακίνησε ένα συρόμενο τραπέζι στο κέντρο της σκηνής με την συνοδεία 5 στελεχών της εταιρείας. Στην συνέχεια πάτησε το κουμπί που βρίσκονταν πάνω σε ένα αντίγραφο πλοίου και αμέσως στις μεγάλες οθόνες του θεάτρου παρουσιάσθηκε σε ζωντανή μετάδοση η στιγμή της θραύσης ενός μπουκαλιού σαμπάνιας στο κύτος του πλοίου πάνω ακριβώς στο σημείο που είναι ζωγραφισμένη η σημαία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Την ίδια στιγμή ένα παιδικό διπλό κανόνι εκτόξευε χρυσό κομφετί στην κατάμεστη αίθουσα σηματοδοτώντας την κορύφωση της τελετής ονοματοδοσίας του κρουαζιερόπλοιου.

Η νέα ναυαρχίδα της Costa Crociere των 114.500 κόρων μπορεί να μεταφέρει έως και 3.800 επιβάτες σε 1.508 καμπίνες, και αυτή την στιγμή είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος πλοίο που φέρει την Ιταλική σημαία.

Όπως ήταν αναμενόμενο κατά την διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας, έγινε δύο φορές αναφορά στο τραγικό γεγονός του ναυαγίου του Costa Concordia όπου έχασαν την ζωή τους 32 άνθρωποι. Η πρώτη ήταν όταν ο τελετάρχης ζήτησε από τους παριστάμενους να συμμετάσχουν στην προτροπή του για ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων και η δεύτερη όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Pier Luigi Foschi πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στο πρόσφατο τραγικό συμβάν. Όλη η υπόλοιπη τελετή ήταν αρκετά χαρμόσυνη λόγω του γεγονότος αλλά χωρίς ακρότητες.

Από τους χαιρετισμούς των επισήμων ξεχώρισαν οι ομιλίες του Διευθύνοντος Συμβούλου των ναυπηγείων Fincantieri,  Giuseppe Bono και του Ιταλού Υπουργού Τουρισμού Piero Gnudi, που αναφέρθηκαν στην μεγάλη σημασία και συνεισφορά της κρουαζιέρας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας ειδικά σε αυτή την κρίσιμη χρονικά στιγμή. Ειδικά ο επικεφαλής της Fincantieri κατά την διάρκεια της ομιλίας του έδειξε στους παρευρισκόμενους ένα αντίγραφο από απόκομμα του τύπου των ημερών του τραγικού συμβάντος και σχολίασε το πόσο οι δύο εταιρείες ‘πολεμήθηκαν’ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τέλος το Costa Fascinosa για το καλοκαίρι του 2012 θα πραγματοποιεί εβδομαδιαίες κυκλικές κρουαζιέρες στην Μεσόγειο από την Βενετία και το Μπάρι. Στην συνέχεια για την χειμερινή περίοδο θα μεταφερθεί στην Νότια Αμερική πραγματοποιώντας προγράμματα κρουαζιέρας που θα προσεγγίζουν την Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Χρήστος Νικολαΐδης