Με την καλοκαιρινή σεζόν “προ των πυλών” και τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν μία ακόμα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, το μείζον ζήτημα της ασφάλειας παραμένει στην κορυφή της ατζέντας της αγοράς.

Καθώς οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν αρκετές ακόμα περιοχές της Ελλάδας, είναι νωπές, κρίνεται επιτακτική, για την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα των προορισμών, η ύπαρξη “ασπίδα” προστασίας.

Η αστική ευθύνη αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες του κλάδου έναντι μιας σειράς απειλών για την επιχείρηση τους.

O τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματά είναι η ποιότητα των καταλυμάτων που φιλοξενούν τους επισκέπτες. Εκατομμύρια τουρίστες κάνουν διακοπές στη Ελλάδα κάθε χρόνο.

Επιλέγουν, πλέον, προορισμούς που πριν λίγα χρόνια δεν θεωρούνταν τουριστικοί. Επιλέγουν επίσης καταλύματα πέρα από τα παραδοσιακά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης επιτρέπουν σήμερα την τουριστική εκμετάλλευση και καταλυμάτων που κατασκευάστηκαν για οικιστικούς και όχι τουριστικούς σκοπούς.

Οι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν σε κάθε κατάλυμα είτε είναι κλασικό ξενοδοχείο, είτε είναι μικρό συγκρότημα διαμερισμάτων η βίλλα αλλά ακόμα και διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, είναι οι ίδιοι.

Είναι γνωστό πως ο τουρισμός παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία σε κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα ή τυχαία ζημιογόνα συμβάντα, τα οποία με τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό μιας μικρής χώρας σαν την Ελλάδα.

Προς τούτο, παράμετρος όπως η ασφάλιση αστικής ευθύνης, είναι αναγκαία.

Ο κλάδος είναι κατακερματισμένος και η ασφάλιση μικρών ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων/καταλύματα επαφίεται στις ανάγκες, τον σχεδιασμό και την ασφαλιστική συνείδηση του κάθε ιδιώτη – επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μπερτσιά, εκπρόσωπο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδο, το γεγονός πως ένα ξενοδοχείο έχει πελατεία από εθνικότητες με διαφορετικό μορφωτικό-κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, την αναδεικνύει σε δραστηριότητα έντασης κινδύνων και ευθυνών.

Ειδικά όταν πρόκειται για πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, που συνήθως φιλοξενούν άτομα υψηλού οικονομικού και κοινωνικού προφίλ τα οποία επιθυμούν υψηλής στάθμης υπηρεσίες φιλοξενίας πληρώνοντας σημαντικά ποσά, είναι αναμφισβήτητη η σπουδαιότητά της ασφάλισης αστικής ευθύνης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αναφορικά με τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα, η ασφαλιστική διείσδυση είναι χαμηλή και ως εκ τούτου αποτελεί τη μεγάλη αγορά στην οποία απευθύνονται οι εταιρίες του κλάδου.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις είναι προς το παρόν λίγα μολονότι τα τελευταία γεγονότα έχουν ενεργοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ανάλογο προβληματισμό για την περιορισμένη διείσδυση στις μικρές επιχειρήσεις και καταλύματα εκφράζει και ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρης Γαβαλάκης.

Όπως επισημαίνει αν και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα Airbnb η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, δεδομένου ότι συνεργάζονται με τουρίστες και πρακτορεία από το εξωτερικό που ζητούν ασφάλιση αστικής εθύνης της επιχείρησης ως ένα δείγμα φερεγγυότητας και εξασφάλισης τους, οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι πιο διστακτικές.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας είναι ασφαλισμένες.

Εκτιμά, πάντως, πως και οι κινήσεις της Πολιτείας βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση με τα μέτρα για μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες και την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ,

Πρώτη γραμμή άμυνας για ένα ξενοδοχεία εκτιμά ότι αποτελεί η αστική ευθύνη και ο κ Πέτρος Μάμαλης της CiTY Brokers.
Επισημαίνει ότι οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, στο πλαίσιο της εξέλιξης της αγοράς, ασφαλίζονται, ανάγκη που επιβάλλουν και οι συμφωνίες με ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού.

Ο νομικός όρος της «Αστικής Ευθύνης» αναφέρεται στην περίπτωση όπου κάποιος προξενεί με πράξη ή παράλειψή του, από αμέλεια, σωματική βλάβη ή/και υλική ζημιά σε τρίτο και υποχρεούται να την αποκαταστήσει.

Στην ουσία μια ασφάλιση αστικής ευθύνης καλύπτει την ευθύνη του ιδιοκτήτη μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης σε περίπτωση ζημιάς σε τρίτους (συμπεριλαμβανομένων των πελατών του ξενοδοχείου), όπως σωματική βλάβη ή απώλεια ζωής ή υλική ζημιά σε περιουσιακά τους στοιχεία από πλήθος αιτιών.

Μία ολοκληρωμένη ασφάλεια σε ένα ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από την αστική ευθύνη, καθώς θα πρέπει να καλύπτει πτυχές όπως η πυρκαγιά, έκρηξη, βραχυκύκλωμα, κακόβουλες ενέργειες και πολλά άλλα.

Το κόστος ενός συμβολαίου Ααστικής ευθύνης ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων διαμορφώνεται ανάλογα το ύψος της αποζημίωσης, το ποσοστό συμμετοχής σε κάθε ζημιά και το εύρος των παροχών που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Προϋποθέσεις ισχύος της ασφαλιστικής κάλυψης είναι η τήρηση μέτρων και κανόνων ασφαλούς λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας.

Στο πλαίσιο αυτό η ολοκληρωμένη προστασία, συμβάλλει στην αποφυγή καταβολής ζημιών ή διεκδικήσεων, αμβλύνοντας τόσο τις οικονομικές συνέπειες όσο και τις επιπτώσεις στην εικόνα της επιχείρησης.