Σύνταξη: tourismtoday.gr

Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ προειδοποίησε για σοβαρές αδυναμίες στον τρόπο κατασκευής των αεροσκαφών της αμερικανικής Boeing.

Επίσης επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο τα αεροσκάφη του κατασκευαστή πιστοποιήθηκαν ως ασφαλή να πετούν από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).

Η έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας βασίστηκε στη μαρτυρία επτά πληροφοριοδοτών του κλάδου.
Ήταν ως απάντηση σε δύο συντριβές Boeing 737 Max, που σκότωσαν 346 άτομα.
Μια πτήση της Lion Air στην Ινδονησία τον Οκτώβριο του 2018 και μια πτήση της Ethiopian Airlines τον Μάρτιο του 2019.

Η Boeing είπε στο BBC ότι εξετάζει την έκθεση. Και τόνισε ότι πολλά θέματα στην έκθεση «έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Και η Boeing έχει εργαστεί για να τα αντιμετωπίσει με επίβλεψη», από την FAA.

Η FAA είπε στο BBC ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλες τις καταγγελίες πληροφοριοδοτών. Και δεν ανέχεται αντίποινα εναντίον εκείνων που εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια».

Η Έκθεση του Whistleblower για την Ασφάλεια της Αεροπορίας τόνισε τους ισχυρισμούς ότι η διαδικασία πιστοποίησης ασφάλειας της FAA «υποφέρει από αδικαιολόγητη πίεση στους μηχανικούς γραμμής και στο προσωπικό παραγωγής».

Ανέφερε ότι υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων. Υπογραμμίζοντας ότι μηχανικοί με συγκεκριμένη τεχνική τεχνογνωσία αγνοήθηκαν ή παραγκωνίστηκαν κατά την ανάπτυξη τόσο του 737 Max της Boeing όσο και του 787 Dreamliner.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η FAA απέτυχε να παράσχει επαρκή αριθμό μηχανικών ασφαλείας στο γραφείο της FAA στο Σιάτλ που επιβλέπει τον Οργανισμό Εξουσιοδότησης Ορισμού (ODA) σε Boeing.

Η επιτροπή συνέστησε στην FAA να ενισχύσει αμέσως την άμεση εποπτεία του συστήματος αντιπροσώπευσης της. Καθώς και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της αδικαιολόγητης πίεσης στην ODA της Boeing.