Έργα υψηλής ποιότητας, τα οποία συνδέουν ιστορικά την αρχαία γλυπτική των κλασικών χρόνων με την σύγχρονη τηνιακή τέχνη, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο νεκροταφείο στο Ξώμπουργκο της Τήνου.

Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε ένας ικανός αριθμός επιτύμβιων στηλών, σε ένα στρώμα καταστροφής του 4ου αι. π.Χ. Οι περισσότερες ήταν σπασμένες και πεταμένες με την κύρια όψη στο έδαφος.

Ορισμένες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ιστορία της τηνιακής γλυπτικής. Για παράδειγμα, σε μια στήλη αναπαριστάται ένας γυμνός νέος (σώζεται μόνον το κάτω τμήμα) και μια άλλη ένας γυμνός γενειοφόρος νέος που συνοδεύεται από μικρό «παίδα» (τον συνήθως ερμηνευόμενο ως δούλο) που κρατά πτηνό.

Πρόκειται για έργο εξαίρετου γλύπτη κατασκευασμένο σε τηνιακό μάρμαρο που αποκόπτεται εύκολα σε επίπεδες επιφάνειες («φυλλιάρικο») και ίσως για αυτό το πρόσωπο του ανδρός βρέθηκε λίγο πιο πέρα από τη στήλη.

Σημειώνεται πως ο οικισμός, στον οποίο βρίσκεται το νεκροταφείο, ιδρύθηκε οχυρωμένος με ένα κυκλώπειο τείχος λίγο πριν το 1.000 π.Χ. ως «οικισμός καταφύγιο». Αναπτύχθηκε σταδιακά και επεκτάθηκε στη νότια κλίτη του λόφου, αποτελώντας τον σημαντικότερο οικισμό της Τήνου μέχρι την εγκατάλειψή του στο τέλος του 4ου αι. π.Χ.